Osuda otvorenog napada na slobodu štampe u Turskoj

zamanUdruženje/udruga BH novinari pridružuje se Asocijaciji evropskih novinara (AEJ) u javnoj osudi otvorenog napada na slobodu štampe u Turskoj.

U petak 4. marta 2016. turske vlasti preuzele su istambulsko sjedište lista Zaman, najglasnijeg kritičkog glasa turskih medija. Akcije su poduzete na osnovu sudske odluke koja nije obezbjedila ni jedan valjan dokaz kao opravdanje za preuzimanje novine metodama prisile.

“Arbitrarne akcije turske vlade, koje su rezultirale uhićenjima i zarobljavanjem desetina novinara, kao i uplitanjem u upravljanje i uređivačku politiku medijskih organizacija, u suprotnosti su sa međunarodnim obavezama koje je Turska preuzela”, navodi se u saopćenju AEJ.

AEJ očekuje od Europske unije, kao i od vlada svojih zemalja članica, snažnu osudu nasilnog zauzimanja prostorija medijske kuće Zaman. Također, od Turske se zahtjeva zaustavljanje pravosudnog maltretiranja i drugih oblika ugrožavanja medijskih sloboda, kao i oslobađanje svih medijskih uposlenika koji su pogrešno osuđeni i pritvoreni, te odbacivanje aktualnih kaznenih postupaka protiv brojnih urednika i novinara.

Protest turskim vlastima uputio je i ured Predstavnice za slobodu medija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS). “Današnja odluka vlade o imenovanju povjerenika za Zaman krajnje je zabrinjavajuća”, rekla je u petak Dunja Mijatović, predstavnica za slobodu medija OESS-a. “Ovaj potez ne samo da i dalje prijeti medijskom pluralizmu u zemlji, nego zastrašuje kritičke glasove.”

Povodom represije u Turskoj oglasile su se i Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ).

“Evropska unija ne može šutjeti na političko oduzimanja ‘Zaman’ novina, ‘Today’s  Zaman’ dnevnika i ‘Cihan’ novinske agencije. Imenovanje povjerenika od strane pravosudnih institucija je predviđalo način spašavanja privatne kompanije na izdisaju,  stoga se ne može koristiti za ušutkivanje kritički orjentisanih medija kao ni za ufrožavanje socijalna prava medijskih uposlenika”,  rekao je predsjednik EFJ Mogens Blicher Bjerregård.

Vijeće Evrope upozorilo je na zabrinjavajuće okolnosti za pitanja medijskih sloboda u Turskoj.

“Turska je jedan od osnivača Vijeća Europe i strana potpisnica Europske konvencije o ljudskim pravima. Pozivam turske vlasti da poštuju zakonsku obavezu zaštitite slobode medija”, izjavio je  Thorbjørn Jagland, generalni sekretar Vijeća Evrope.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest