U organizaciji Udruženja/udruge BH novinari danas će se održati okrugli sto „Vraćanje kredibiliteta medijskim sindikatima i očuvanje dostojanstva novinarske profesije“ u hotelu Grand u Sarajevu, sa početkom u 12 sati.

Skup će okupiti predstavnike medijskih sindikata i BHN klubova novinara u cilju kvalitetnije saradnje medijskih sindikata, boljem djelovanju sinidikata, zajedničkim aktivnostima i projektima, edukacije o radnim i profesionalnim pravima, te podizanju svjesnosti novinara o važnosti sindikalnog udruživanja i borbe za svoja radna i socijalna prava.

Na kraju sastanka, u 15,30, predviđeno je potpisivanje Memoranduma o koordinaciji i saradnji medijskih sinidikata u BiH koje je iniciralo Udruženje/udruga BH novinari.

Svrha Memoranduma je ostvarivanje boljih uslova za djelovanje i promociju medijskih sinidikata, ohrabrivanje sindikalnog udruživanja novinara, intenzivnija i kvalitetnija zaštita radnih i profesionalnih prava novinara, stvaranje boljih uslova rada i socijalnog položaja novinara, očuvanje dostojanstva novinarske profesije i zalaganje za medijske slobode jednako na cijelom teritoriju BiH.

Razlozi ove inicijative su dugogodišnja kršenja radnih i profesionalnih prava novinara. Loš ekonomsko- socijalni položaj novinara je vidljiv i postaje sve veći problem i prepreka u kvalitetnom izvještavanju i očuvanju profesionalnih standarda. Poslušnost, cenzura i autocenzura su postali sastavni dio većine medija, pogotovo lokalnih koji ovise o budžetskom finansiranju svojih osnivača. Zbog toga je neophodno intenzivnije sindikalno organizovanje novinara, solidarnost i zajednički rad na zaštiti novinara, novinarske profesije i boljim uslovima rada za novinare.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest