Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava punu solidarnost sa novinarom Dinkom Gruhonjićem, predsjednikom Nezavisnog društva novinara Vojvodine i najoštrije osuđuje pokušaje njegovog profesionlanog i ličnog denunciranja u srbijanskim medijima Infomer i TV Pink. 

Aluzije na Gruhonjićevo nacionalno porijeklo i korištenje izmišljenog imena ‘Sabahudin’, u medijskim sadržajima Informera i televizije Pink eklatantan su primjer govora mržnje i kršenja etičkog kodeksa, koje, u krajnjoj konsekvenci, može dovesti u pitanje njegovu ličnu i profesionalnu sigurnost. 

Zabrinjavajuća je činjenica da se u medijskom prostoru Srbije kontinuirano pojavljuju huškački tekstovi ili reagiranja koja dovode u opasnost kolegu Gruhonjića, samo zato što se nekom mediju, vjerskoj instituciji ili političaru ne dopadaju njegovi kritički tekstovi. Prije nekoliko mjeseci sličnu hajku, baziranu na nacionalnom porijeklu i izmišljenom imenu, protiv Dinke Gruhonjića pokrenula je Spska pravoslavna crkva sa istom namjerom – da se spriječi Gruhonjićev novinarski rad i kritički odnos prema aktulenim zbivanjima u Srbiji.    

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako ovakva postupanja zahtijevaju osudu novinarske zajednice cijele Srbije, kao i adekvatno reagiranje medijskih organizacija i pravosudnih institucija, čija je zadaća sankcioniranje govora mržnje u javnom prostoru.  

Upravni odobor Udruženja/udruge BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest