U organizaciji Udruženja/udruge BH novinari i Kluba novinara Mostar 5.2.2016 u Mostaru bit će upriličeno svečano otvorenje Kluba novinara Mostar (Ulici kralja Petra Krešimira 4) te održana debata na temu “Uloga i važnost postojanja profesionalnih medija u demokratskim procesima u BiH”. Klub novinara Mostar bit će otvoren, uz prisustvo veleposlanice Kraljevine Norveške Anne Vibeke Lilloe i generalne tajnice Udruženja/udruge BH novinari Borke Rudić.

Nakon otvorenja Kluba, u restoranu Maslina u Mostaru s početkom u 12 sati započet će debata s novinarima i urednicima uvodnim govorom norveške veleposlanice Anne Vibeke Lilloe. Pored nje, uvodne govore imat će Faruk Kajtaz, predsjednik Kluba novinara Mostar i urednik portala StarMo i Vera Soldo, tajnica Kluba i urednica portala Republika.info.

Mediji su posrednici koji informiraju javnost o političkim odlukama ali ne samo kao puki prenositelji političkih poruka nego kao aktivni kritičari političkih odluka. Društvena uloga medija je izvještavanje u interesu javnosti što podrazumijeva istinito, objektivno, profesionalno i pouzdano izvještavanje. Bez komunikacije na osnovi činjenica između društva i političke elite, bez informirane javnosti i otvorenosti za javnu komunikaciju nema ni demokratskog društva u pravom smislu te riječi. Ispunjavaju li tu ulogu bh. mediji? Koliko su mediji u BiH zaslužni za demokratizaciju društva?

Novinarski klub Mostar će djelovati kao organizacijska jedinica Udruženja/udruge BH novinari u svrhu promoviranja prava i interesa novinara i drugih medijskih uposlenika te poboljšanja položaja novinara u lokalnoj zajednici. Klub novinara treba doprinijeti aktivnijem djelovanju novinara i medijskih uposlenika u svrhu osnaživanja novinarske zajednice i jačanja kredibiliteta novinarstva. Otvorenje Kluba novinara i debatu financijski podržava Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest