Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari zahtijeva od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Brčko Distrikta da hitno daju saglasnost na izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu i naplati takse putem telefonskih računa do 30.6.2016. kako bi se izbjegao finasijski kolaps PBS–a. Odbijanje ove dvije Vlade da blagovremeno daju saglasnost na izmjene Zakona predstavlja direktan atak na slobodu izražavanja i pravo građana na primanje informacija putem javnog sistema informiranja, što je u suprotnosti sa Ustavom i važećim zakonskim propisima u BiH, kao i brojnim međunarodnim dokumentima.

Činjenica da različite vlade i parlamentarne vlasti u BiH posljednjih nekoliko godina odbijaju donijeti trajno i funkcionalno rješenje za finansijsku stabilnost i održivost javnog sistema informiranja, predstavljaju nezakonita politička uplitanja u rad PBS, kao i neodgovorno ponašanje prema građanima ove države i kršenje međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela postajući članicom Vijeća Evrope, OSCE i drugih međunarodnih organizacija. Istovremeno, ovakvo ponašanje nadležnih premijera, ministara i zastupnika u parlamntarnim klupama, iz kojih se čak čuju pozivanja na neplaćanje RTV takse, predstavljaju podršku bezakonju, kršenju ljudskih prava i osnovnih demokratskih vrijednosti.

UO BH novinara podsjeća Vijeće ministara BiH, Vladu Federacije i Vladu Brčko Distrikta, kao i zastupnike u oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako je uspostavljanje nezavisnog, finansijski stabilnog i profesionalnog PBS-a jedan od uvjeta koji BiH mora ispuniti kako bi dobila priliku aplicirati za članstvo u Evropskoj uniji.

Ukoliko do ponedjeljka, 25. januara ove godine Vijeće ministra BiH, u saradnji sa Vladom Federacije BiH i Vladom Brčko Distrikta, ne donese odluku o produženju naplate RTV takse putem telefonskih računa, UO BH novinara će zatražiti od Evropske komisije i Evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da ispoštuju 16. uvjet iz Predpristupnog sporazuma i odbiju svaku mogućnost predaje zvanične aplikacije BiH za članstvo u EU. Istovremeno, BH novinari će pozvati javne servise na informativni bojkot rada Vlade Federacije BiH i svih drugih javnih institucija koje nisu ispunile svoju zadaću u osiguranju stabilnog finansiranja PBS.

Upravni odbor BH novinari 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest