Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo reagiralo je na saopćenje za javnost Udruženja/udruge BH novinari kojim je izražena zabrinutost zbog otvaranja krivične istrage protiv urednika  i advokata Slobodne Bosne. Reakciju prenosimo u cjelosti sa stranice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo:

“Demantiramo navode urednika „Slobodne Bosne“ i Udruženja novinara BiH da je ovo Tužilaštvo otvorilo krivičnu istragu protiv glavnog i odgovornog urednika „Slobodne Bosne“ Senada Avdića i advokata Dražena Zubaka.

Kantonalno Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije otvorilo i ne vodi krivičnu istragu protiv glavnog i odgovornog urednika Slobodne Bosne i advokata Dražena Zubaka. Naime, po zaprimanju prijave od strane S.A., Tužilaštvo je po zakonu bilo dužno provjeriti navode te prijave.
Zbog toga je upućen zahtijev za prikupljanje informacija i dokaza FMUP-u i saslušanje podnosica prijave, kao i svjedoka – novinara Senada Avdića i advokata Dražena Zubaka. Dakle, pozivanje je izvršeno radi provjera navoda prijave, a Avdić i Zubak su pozvani kao svjedoci.

Pri tome treba imati u vidu da ZKP FBiH propisuje da se kao svjedoci ne mogu saslušati osobe koje bi svojim iskazom povrijedile dužnost čuvanja profesionalne tajne (član 96. stav 1. tačka c. ZKP FBIH), osim ako te osobe nisu oslobođene te dužnosti – posebnim propisom ili izjavom osobe u čiju korist je ustanovljeno čuvanje tajne.
U konkretnom slučaju, pozvani novinar Senad Avdić i advokat Dražen Zubak , a ukoliko su već osobe koje ne mogu svjedočiti, pozivajući se na ovaj član ZKP FBiH, ne mogu ni biti saslušani kao svjedoci.
Naravno, nadležni organ koji treba uzeti izjavu prilikom pozivanja osoba, ne može znati da li te osobe pozvane kao svjedoci, spadaju u svjedoke koji ne mogu biti saslušani.

I na kraju:
• novinar Senad Avdić i advokat Dražen Zubak su pozvani kao svjedoci u cilju provjere navoda prijave, koji su mogli da odbiju svjedočiti ukoliko bi svojim iskazom povrijedili čuvanje profesionalne tajne;
• protiv novinara Senada Avdića i advokata Dražena Zubaka se ne vodi nikakva istraga u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo

 URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE”

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest