Novinari trebaju biti ustrajni u zaštiti svojih prava

gorazde radionica122Bez međusobne podrške i jakog medijskog sindikata medijski uposlenici ne mogu očekivati bolje uslove rada i poštivanje svojih prava, istaknuto je na današnjoj radionici o zaštiti prava novinara u lokalnim medijima održanoj u Goraždu.  Učesnici radionice istakli su da se mora biti ustrajan u zaštiti radnih prava ali i slobode govora.

Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH, kazao je da se novinari moraju više edukovati o svojim pravima, o kršenju radnih prava i mobingu  koji mnogi ne znaju prepoznati.

„Novinari najmanje posvećuju pažnje svojim pravima i svojoj profesiji i to je potrebno mijenjati. Postoje mehanizmi zaštite novinara koji su se u mnogim slučajevima pokazali djelotvornim. Nema razloga da se prešućuje kršenje radnih prava, pravo na rad ili mobing. Novinari često ne mogu dobiti adekvatnu pomoć u lokalnim sredinama ali zato mogu da traže zaštitu od granskog sindikata, Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima“, kazao je on. Elma Geca, predsjednica Sindikalne organizacije RTV BPK Goražde, kazala je da je značaj  sindikalnog organizovanja neupitan.

„Sindikalna borba nije jednostavna, zbog toga se uvijek ima problema ali se isplati. Ovaj sindikat je u ključnim momentima uspio  sa krajnjim metodoma, štrajkovima, zaštiti novinare i postići dogovor sa svojim osnivačem. Za sindikat je neophodno povjerenje i ujedinjenost novinara“, kazala je Geca. Istaknuto je da novinari u Bosansko-podrinjskom kantonu moraju više da komuniciraju, da se više poštuju i  da postave jasne sindikalne ciljeve za koje će se boriti. Radionicu u Goraždu organizovali su Udruženje BH novinari i Klub novinara Goražde uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Norveške.

 
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest