Novinari upozoravaju na predugu političku krizu u Mostaru

debata mostarOkrugli sto o medijskom praćenju i ulozi medija i novinara u dugogodišnjoj političkoj krizi u Mostaru održan je danas u ovom gradu u organizaciji BHN Kluba novinara Mostar. Neki od učesnika skupa su istakli da u Mostaru vlada svojevrsna “zavjera šutnje”, posebno vladajućih stranaka, ali i predstavnika međunarodne zajednice. Rečeno je i da novinari o političkoj krizi u Mostaru još i dobro izvještavaju, ako se uzme u obzir koliko su im izvori informacija zatvoreni.

“Politička kriza u Mostaru predugo traje. Već godinama grad nema zakonodavnu vlast zbog neodržavanja izbora”, podsjetio je predsjednik Kluba novinara Mostar, Faruk Kajtaz, napomenuvši da cijelo vrijeme otvorene krize javnost jako malo zna o čemu se pregovara i razgovara, jer se novinarima ne pruža prilika da nešto više saznaju.

“Meni se čini da u Mostaru, po pitanju političke krize, vlada neka svojevrsna zavjera šutnje, odnosno da se političke stranke i izabrani zvaničnici, pa čak i međunarodni predstavnici, ponašaju kao da mogu skrivati nešto od javnosti, kao da to ne zanima nikoga drugog, osim jedan uski krug u političkim strankama i u tijelima vlasti”, istakao je Kajtaz.

Na skupu, na kojem se razgovaralo o načinu na koji zvaničnici tretiraju medije, mostarski novinari su kazali i da nisu samo vodeće stranke netransparentne, nego i gradske vlasti.

“Postoji li iko među nama ko je od pola načelnika nekih odjela ikad dobio izjavu ili uopće došao do tog da mu se taj čovjek ili ta žena javi na telefon, a ne nešto drugo”, upitala je dopisnica Federalne televizije, Adla Dizdar Hodžić. Kao primjer, novinari su naveli i situaciju oko izvođenja radova na kolektorima, zbog kojih je pola grada raskopano, a iz institucija informacije o tome šta se i kako događa dolaze tek “na kapljku” i jedino što se dobije su štura saopštenja sa već održanih sastanaka iza dobro zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti. Novinari Mostara su uputili kritiku i samoj, pasivnoj javnosti, a čulo se i da u gradu sa dva univerziteta postoji tek jedan ili dva sagovornika među intelektualcima, spremna da na kritički način komentarišu aktuelna društvena zbivanja. U takvoj situaciji, rečeno je, od medija se i ne može mnogo očekivati.

“Mediji su prepušteni sami sebi. Ima li obespravljenijeg društvenog resora osim medija? Oni se bore za tuđe statuse, a nisu riješili svoj”, rekao je uz ostalo tokom rasprave urednik portala “iskorak.ba” Ilija Šagolj. Poražavajući podatak o katastrofalnom stanju medija i novinara u Mostaru iznijela je i glavna tajnica Kluba novinara Mostar, Vera Soldo. “Mi imamo čak u Mostaru slučajeva gdje je novinar, odnosno novinarka 20 godina, u jednom utjecajnom mediju, kao honorarac. Bez stalnog zaposlenja, bez zdravstvenog osiguranja, mirovinskog osiguranja itd.”, istakla je Soldo. Na okruglom stolu u Klubu novinara Mostar naglašeno je i da namjera skupa nije bila da ponudi politička rješenja i gotove modele za rješenje krize u tom gradu. U diskusiji su učestvovali  predstavnici nekih 15-ak redakcija štampanih, elektronskih i internet medija iz Mostara.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest