Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva urednike medija u BiH posebno urednike news portala i online medijskih platformi da sa puno više odgovornosti, senzibilnosti i novinarske profesionalnosti izvještavaju o predstojećem obiljžavanju 9. januara – Dana Republike Srpske, kao i o aktuelnim događajima u vezi sa tragičnom smrću 14 – godišnjeg dječaka iz Sarajeva.

Na portalu Klix.ba pojavili su komentari kojima se poziva na “ubijanje srpske djece”, “silovanje žena” i “nabijanje na kolac” svih onih koji će obilježiti Dan Republike Srpske. Istovremeno je na društvenim mrežama (Facebook i Instagram) objavljen spisak šestero maloljetnika koje su grupice vršnjaka i njihovih neodgovornih roditelja proglasili krivcima za smrt dječaka Mahira, te pozvali na nasilje prema njima, paljenje Internacionalne škole i druge destruktivne postupke prema djeci u toj školi i prema njihovim roditeljima. 

Upravno odbor BH novinara izražava zbrinutost zbog brutalnog širenja govora mržnje, međuvjerske i međunacionalne netrpeljivosti, kao i pozivanja na nasilje prema djeci, školi i bilo kojem čovjeku u BiH. Nedopustivo je da mediji – urednici i novinari objavljuju sadržaje kojima se poziva na linč, doprinosi širenju straha i netolerancije, odnosno da se zadire u privatnost, izlažu sudu javnosti maloljenici i njihove porodice. Takva postupanja protivna su kodeksu novinarske etike, standardima profesionalnog i odgovornog novinarstva, kao i svim međunarodnim konvencijma o zaštiti osnovnih ljudskih prava, prava djeteta i temljenih sloboda. Takva postupanja su i krivično djelo prema zakonima BiH, u suprotnosti su sa svim ljudskim i demokratskim vrijednostima.

UO BH novinara poziva Žalbenu komisiju Vijeća za štampu i Regulatornu agenciju za komunikacije da zahtjevaju od urednika uklanjenje neprimjerenih i huškačkih sadržaja iz medija ili komentara posjetitelja portala. Istovremeno, BH novinari pozivaju jedinice za cyber-kriminal, koje djeluju pri sigurnosnim i policijskim agencijama, da otkriju i sankcioniraju osobe koje putem interneta i društvenih mreža šire mržnju i pozivaju na nasilje. 

 Upravni odbor BH novinari 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest