Potrebno je najmanje pet godina radnog iskustva u struci, od čega tri na rukovodećim poslovima

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) objavila je uoči Nove godine, 31. decembra, javni konkurs za izbor generalnog direktora RAK-a, potvrdio je za Oslobođenje član Vijeća ove agencije Faruk Borić. On je dodao da je rok za podnošenje prijava 30 dana od objavljivanja konkursa, a njegovi uvjeti nisu izmijenjeni u odnosu na prethodni konkurs, kada je na adresu RAK-a pristiglo ukupno 15 prijava.

Komisija, koju će formirati sama Agencija, nakon zatvaranja konkursa otvorit će prispjele koverte i utvrditi regularnost. Kandidati koji ispunjavaju formalne uvjete za izbor biće pozvani na intervju.

Osim općih uvjeta, traži se završen fakultet tehničkog ili društvenog smjera, najmanje pet godina radnog iskustva u struci, od čega tri godine na rukovodećim poslovima, kao i relevantno iskustvo u oblasti telekomunikacija. Traži se i aktivno znanje engleskog jezika, odnosno sposobnost usmenog i pisanog komuniciranja na visokom nivou.

Predsjedavajući Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Plamenko Čustović u više je navrata ponovio kako je prvenstveni interes da na čelo ove institucije dođe kompetentna i kredibilna osoba.

Podsjećanja radi, Vijeće RAK-a donijelo je odluku o raspisivanju konkursa za generalnog direktora 29. decembra. Do okončanja konkursne procedure Vijeće ministara BiH imenovalo je Predraga Kovača za vršioca dužnosti direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, te je prethodno s ove pozicije razriješilo Jasenka Lastu. Kako je Oslobođenje ranije pisalo, prethodni saziv Vijeća ministara BiH u više je navrata odgađao potvrđivanje imenovanja Srđana Rajčevića, aktuelnog direktora Agencije za informaciono društvo RS-a, kojem je Vijeće RAK-a dalo podršku još 21. marta prošle godine među osam kandidata, nakon čega su iz ovog medijskog regulatora isticali da je procedura izbora najboljeg kandidata u potpunosti zakonski provedena.

Mandat generalnog direktora traje četiri godine i može biti ponovo imenovan samo na još jedan mandat.

(Oslobođenje, 05.01.2016.)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest