Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava zabrinutost povodom gašenja štampanog izdanja magazina Slobodna Bosna i prelaska ovog medija na elektronsko izdanje od januara 2016. 

Prestanak izlaženja magazina nakon punih dvadeset godina i štampanja 1000 brojeva predstavlja nemjerljiv gubitak za novinarsku zajednicu BiH i za svakog njenog građanina pojedinačno. Slobodna Bosna je jedan od rijetkih nezavisnih medija u BiH koji je godinama odolijevao snažnim političkim pritscima i iznova kritički pisao o događajima od značaja za bosanskohercegovačku javnost, koji je razotkrivao korupciju i kriminalne afere, dizao glas protiv nacionalizma, fašizma i drugih nedemokratskih ponašanja, te širio medijske slobode, pluralizam informacija i različitost stavova.  

Gašenje printanog izdanja Slobodne Bosne atak je na kompletnu medijsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, čije se medijsko tržište godinama uništava, ne samo ekonomskim razlozima i krizom koja je zahvatila cijeli svijet, već snažnim političkim pritiscima na medije i uplitanjima politike u oglašivačko tržište, kao i uticajima nacionalnih i partijskih lobija na finansiranje medija iz javnih budžeta i iz prihoda javnih kompanija. Medijski klijentelizam i netrasparenost finansiranja medija, te direktni politički uticaji na ekonomsku održivost medija, kroz prelijevanje javnog novca u odabrane i politički podobne medije, izravno su doprinijeli gašenju Slobodne Bosne. Već sutra ta ista politika, personalizovana kroz moćne pojedince ili javne vlasti, može istom političkom voljom ugasiti BHRT, kao javni servis na nivou države ili bilo koji drugi medij iza kojeg ne stoje politički i nacionalni interesi i lobiji.

Pozivajući se na međunarodne standarde i dokumente zaštite slobode izražavanja i neovisnosti medija, njihove ekonomske stabilnost i održivosti, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH hitno donošenje Zakona o transparentnosti medijskog vlasništva i finansiranja medija i Zakona o oglašavanju, kako bi se spriječili svaki novi pokušaji dirigovanog gašenja medija i prevladavanja političkih a ne profesionalnih i informativnih razloga za njihov opstanak i ispunjavanje informativnih potreba građana BiH. Istovremeno, Upravni odbor BH novinara poziva kolege novinare, vlasnike medija, domaće medijske organizacije i insitucije da iskažu solidarnost sa novinarima i urednicima Slobodne Bosne i ličnim doprinosom pokušaju spriječiti gašenje štampanog izdanja ovog magazina.

Upravni odbor BH novinara

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest