Bez sindikalnog organizovanja ne može biti bolje

sindikatiNovinari u Unsko-sanskom kantonu moraju imati više hrabrosti i solidarnosti kako bi se izborili za svoja radna prava i kako bi sačuvali dostojanstvo profesije, poručili su danas novinari tokom radionice o radnim pravima novinara i sindikalnom organizovanju u Bihaću.

Učesnici radionice istakli su loš položaj novinara i neprimjeren odnos vlasti prema medijima. Novinari se u USK često susreću sa različitim oblicima kršenja svojih radnih prava, a tome doprinose i institucije koje nemaju odgovarajuće mjere za zaštitu novinara i sankcionisanje neodgovornih vlasnika medija.

Ipak, u nekim medijima, zahvaljujući sindikalnim aktivnostima, ostvaren je značajan napredak u ostvarivanju radnih prava. Merima Zulić, predstavnica Sindikalne organizacije JP RTV Unsko-sanskog kantona, kazala je da je u ovom mediju uz zajedničku podršku svih kolega intezivno pregovarano i zahtijevano od vlasti da poprave tešku situaciju u ovom medijskoj kući.

“Uspjeli smo dobiti zaostale plate i značajno povećati grant za ovaj medij. Radilo se pod pritiskom ali se ušlo srcem i uz podršku svih kolega. Sindikalno udruživanje ima smisla I neophodan je ukoliko se želi izboriti za bolji položaj novinara”, kazala je ona.

Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičara, izdavača i medijskih djelatnika BiH, pozvao je novinare da se priključe sindikatu.

„Imali smo dosta slučajeva u kojima smo pomogli novinarima zajedno sa Udruženjem BH novinari. Međutim, mi ne možemo reagovati za slučajeve koji su nam nepoznati i koji nisu do nas došli. Ne treba da trpite mobing i čekate dobru volju poslodavca da vam isplati platu. Tražite na vrijeme pomoć i imajte volju da se izborite za sebe”, kazao je Toskić.

Na kraju diskusije zaključeno je da se o kršenjima radnih prava novinara treba više govoriti i izvještavati; potrebno je više edukacije o radnim pravima novinara i solidarnosti među novinarima.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest