Oslobođenje, 17. decembar – Vijeće ministara BiH dostavilo je članovima Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) dokument na osnovu kojeg će Vijeće RAK-a na današnjoj sjednici razmatrati nastalu situaciju u Agenciji i zauzeti stav po pitanju zaduženja koje im je uputilo Vijeće ministara BiH, potvrdio nam je predsjedavajući Vijeća RAK-a Plamenko Čustović. Rasprava o obavijesti od 8. decembra i o zaključcicma Vijeća ministara sa 33. sjednice u vezi s donošenjem odluke o potvrdi imenovanja generalnog direktora Agencije zadnja je tačka predloženog dnevnog reda 19. sjednice Vijeća RAK-a, a osim ove tačke članovi će razmatrati i Kodeks o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, te Kodeks o komercijalnim komunikacijama.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH na nedavnoj sjednici nije prihvatilo prijedlog Vijeća RAK-a za donošenje odluke o potvrdi imenovanja Srđana Rajčevića za generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije, te je zadužilo Vijeće da raspiše novi konkurs. Do okončanja konkursne procedure, Predrag Kovač imenovan je za vršioca dužnosti direktora. Čustović je ranije istaknuo kako će Vijeće RAK-a najvjerovatnije i raspisati novi konkurs za generalnog direktora.

Prethodni saziv Vijeća ministara BiH u više je navrata odgodio potvrđivanje imenovanja Srđana Rajčevića, bliskog SNSD-u, koji je aktuelni direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske. Njemu je Vijeće RAK-a dalo podršku još 21. maja prošle godine. U međuvremenu, krajem marta ove godine, Vijeće RAK-a donijelo je odluku o imenovanju Jasenka Laste, rukovodioca Regionalnog sektora Mostar, za vršioca dužnosti generalnog direktora na dva mjeseca.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest