Debata o (ne)kažnjivosti napada na novinare/ke održaće se u petak 11.12.2015. godine u hotelu Evropa u Sarajevu sa početkom u 11 sati, u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari i finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH. Cilj održavanja ove debate je skretanje pažnje  bh.javnosti, odgovornih i nadležnih institucija u BiH (policije, tužilaštava i sudova, ministarstava i Institucije ombudsmena) na (ne)procesuiranje krivičnih djela počinjenih prema novinarima.

Prema podacima Linije za pomoć novinarima  od 2006. do 2015. godine počinjeno je 65 napada na novinare/ke  sa elementima krivičnog djela  (fizički napadi, prijetnje smrću, diskriminacija na spolnoj osnovi, mizoginija, govor mržnje, oštećenje i oduzimanje novinarskih materijala i opreme…). Samo 15 %  počinjenih djela je adekatno istraženo i pravosudno okončano u korist novinara/ki. Ovaj podatak najrječitije govori o nedovoljnoj efikasnosti pravne zaštite novinara/ki u BiH, te dovodi u pitanje dostupnost pravde novinarima/kama i drugim medijskim uposlenicima. 

Debatu će uvodnim izlaganjima otvoriti: Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara, Nada Dalipagić, odvjetnica iz Mostara i Arijana Saračević – Helać, novinarka iz SarajevaKroz profesionalnu diskusiju svih aktera u oblasti pravne i institucionalne zaštite novinara/ki u BiH, cilje je da se ukaže na odgovorniji  i pravno efikasniji način rješavanja krivičnih djela prema novinarima/ka, a  u kontekstu opće zaštite prava na slobodu izražavanja kao temeljnog ljudskog prava. 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest