Novinari u regiji Birač žele bolje uslove rada, dopisnici u najgoroj situaciji

srebrenicaNovinarska profesija u regiji Birač, kao i u cijeloj zemlji, je obezvrijeđena i novinari se bore za opstanak, istakli su danas novinari u Srebrenici tokom radionice o radnim pravima i sindikalnoj zaštiti novinara. Novinari iz Srebrenice su kazali da su niske plate, neredovna primanja i rad na crno, glavni problemi novinara u manjim sredinama, a da su u posebno lošem položaju dopisnici. Situaciju je moguće promijeniti, složili su se, ako novinari napokon počnu da izvještavaju o svojim problemima i da hrabrije i aktivnije traže bolje uslove rada uz pomoć sindikata i udruženja novinara. Mariana Šarčević, predsjednica Sindikata medija i grafičara RS, kazala je da ukoliko novinari nisu u sindikatu ne mogu ni očekivati promjenu situacije.

“Postoji individualno članstvo u sindikat i sindikalno organizovanje u samom mediju. Glavna prednost sindikata je u tome što može da pregovara sa vlastima prilikom donošenja zakona koji se odnose na radnike i to je prvi i osnovni nivo zaštite. Takođe, u pregovoru sa poslodavcem sindikat ima mnogo veći značaj nego pojedinac. Sindikat edukuje svoje članove, a i pruža materijalnu pomoć kad je neophodna”, kazala je ona. Dodala je da je ipak suština borbe u ostvarivanju radnih prava hrabrost svakog pojedinca i volja da se učini promjena. Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičara, izdavača i medijskih radnika BiH, kazao je da se sindikat i dalje doživljava kao mogućnost dobijanja zimnice, a ne traženje i pregovaranje za radna prava i bolje uslove rada.

“Živimo truli kapitalizam u kojem se radnici, pa i novinari nastoje iskoristiti za što manje plate. Neophodno je sindikalno organizovanje u svom preduzeću ili individualno pristupiti sindikatu ukoliko se neko želi zaštiti. Danas je potrebno zahtijevati i tražiti svoja prava i imati znanje kako to uraditi”, kazao je Toskić. Na kraju radionice je istaknuto da je krajnje vrijeme da se radna prava novinara stave u fokus i da se na razne načine novinari potaknu na sindikalno organizovanje i zahtijevanje boljih uslova rada.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest