Upravni odobor Udružnja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Gojku Vasiću, direktoru policije Republike Srpske i Draganu Lukaču, ministru unutrašnjih poslova RS zbog toga što policija nije poduzela zakonom propisane mjere i osigurala nesmetan rad novinarskoj ekipi BN TV iz Bijeljine, tokom snimanja javnog skupa stranke SNSD u četvrtak u Milićima. Ekipu BN TV su verbalno napali simpatizeri i članovi SNSD –a, prijeteći im kako će fizički onemogućiti snimanje skupa koji se održavao dva dana pred vanredne izbore za gradonačelika Milića.

Neprimjereno ponašanje simpatizera SNSD–a, kao i nemoć policije ili izostanak volje da se suprotstavi nasilnicima i zaštiti novinarsku ekipu BN TV, predstavljaju primjer neprofesionalnog postupanja javnih službenika čija je dužnost štititi svakog građanina, a posebno novinare i njihovo pravo na slobodan i siguran rad. U tom kontekstu BH novinari podsjećaju čelnike policije RS i stranke SNSD na OSCE upute policiji u radi sa medijima u kojima se navodi kako „novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije“.

Za BH novinare je posebno zabrinjavajuća činjenica da se napadi na novinare u Milićima sustavno ponavljaju već godinama i to svaki put kada novinari pokušavaju kritički izvještavati o zbivanjima u tom gradu ili Rudniku boksita, odnosno poslovnim potezima direktora rudnika i ujedno čelnika SNSD – a Rajka Dukića. Sličnim napadima i verbalnim prijetnjama, zabranom bilo kakvog snimanja u Milićima ranije su bile izložene novinarske ekipe BHT, FTV, ATV, Slobodne Bosne i brojnih drugih medija.

Zbog toga BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od MUP RS i Uprave policije RS da hitno i pažljivo istraže sve činjenice u vezi sa zbivanjima tokom javnog skupa SNSD –a u Milićima i poduzmu odgovarajuće sankcije protiv policijaca koji su danas odbili pružiti zaštitu ekipi BN TV.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest