Pojedinačni interesi onemogućavaju sindikalno organizovanje

12315292 10205370007877402 1531650976 oNovinari u Tuzlanskom kantonu nisu sindikalno organizovani i ne poznaju svoja prava zbog čega često trpe kršenje radnih prava i poslodavci ih koriste kao jeftinu radnu snagu, istaknuto je danas na radionici o zaštiti radnih prava i sindikalnom organizovanju održanoj u Tuzli.

Učesnici radionice su se složili da novinari u Tuzli ne poznaju svoja prava i izbjegavaju organizovanje u sindikat kako se ne bi zamjerili svojim poslodavcima ili lokalnim vlastima koji ih finansiraju iz budžeta. Edina Fazlić, predsjednica Sindikalne organizacije RTV TK, kaže da je sindikalno organizovanje način borbe za svoja prava koju dosta novinara svjesno izbjegava.

“Značaj sindikata je velik. Mi smo u junu ove godine zaustavili  donošenje akata koji nisu bili u skladu sa zakonom i išli su na štetu uposlenika. Razgovaramo sa poslodavcem i tražimo uvijek način kako da zaštitimo novinare i kolektiv. Međutim, ključni problem nije poslodavac, ni osnivač, nego mi, novinari. Pojedinačni interesi nas razdvajaju i urušavaju profesiju”, kazala je Fazlić. Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičara, izdavača i medijskih radnika BiH, kazao je da će svi radnici pa i novinari biti manje sigurni na radnom mjestu nakon usvajanja novog zakona o radu u FBiH. On je upozorio da će novinari koji ne budu u sindikatima biti u nezahvalnom položaju. Tokom radionice je istaknuto da mnogi novinari ne žele da se sindikalno organizuju ali da sva istraživanja pokazuju da je manje kršenja radnih prava tamo gdje postoji sindikat.

Enes Osmančević, profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli, kazao je da novinari ne žele da problematiziraju svoj status. 

“U javnim medijima ne žele da ljute osnivača, a u privatnim se boje poslodavca. U urušavanju profesije učestvuje politika, namjerno i sračunato”, kazao je on. Na kraju je predloženo da se slične debate organizuju i na fakultetima novinarstva, da predstavnici sindikata posjećuju medije i da se međusobno bolje upoznaju i zajedno djeluju. Radionicu su organizovali Udruženje BH novinari i Klub novinara Tuzla.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest