Ukoliko novinari ne poštuju sami sebe ne mogu to očekivati ni od društva

banjaluka debataklubUkoliko novinari ne poštuju sami sebe ne mogu očekivati ni od društva da ih poštuje, istakli su danas u Banjaluci uvodničarke na radionici o radnim pravima novinara i sindikalnom udruživanju.

 Mariana Šarčević, predsjednica Sindikata medija i grafičara RS, naglasila je u uvodnom izlaganju da samo solidarnošću i međusobnim uvažavanjem novinari mogu da se izbore sa zloupotrebama u kapitalističkom sistemu.

“60 odsto medija u RS-u nisu sindikalno organizovani. Statistika pokazuje da je najviše kršenja prava upravo tamo gdje nema sindikata. Velike su koristi od sindikata. Prije svega novinar nije sam kad je u problemima i ima besplatnog advokata. Sindikat ima novac i mogućnosti da zastupa novinare. Sindikat može da organizuje štrajk, može da utiče na zakonske akte o radu i to je prvi nivo zaštite. Dovoljno je pet zaposlenih da osnuju sindikat i poslodavac to ne mora znati”, kazala je Šarčević.

Andrijana Pisarević, predsjednica sindikalne organizacije „Press RS“, poručila je novinarima da ne treba da se boje svojih poslodavaca. “Dok se svakodnevno brinu za tuđa prava zaboravljaju svoja. Kada je u pitanju novinarska profesija uvijek se pravi zamjena teza. Novinari se boje poslodavaca, a trebalo bi biti obrnuto. Oni se trebaju plašiti nas. Oni duguju novinarima, a ne obrnuto. Mnogi novinari nisu članovi sindikata jer misle da su zvijezde. Dosta novinara ne zna šta je sindikat i zbog toga su bitne ovakve edukacije“, rekla je Pisarević.

Kao najčešća kršenja radnih prava novinari su istakli rad na crno, dopunski rad, rad praznicima, nepotpun godišnji odmor, niske plate, plaćanje na ruke… Složili su se da je neophodno da se o problemima novinara više izvještava i govori u javnosti. 
 
Na kraju radionice zaključeno je da je neophodna veća solidarnost među novinarima i intenzivnije udruživanje u sindikate, predložen je sastanak novinara sa predstavnicima sindikata iz BiH i susjednih zemalja u cilju razmjene iskustava, te zahtijevanje kvalitetnije edukacije na fakultetima žurnalistike kako bi mladi novinari imali bolja saznanja o budućim problemima i mogućnostima rješavanja svojih radnih prava. Radionicu su organizovali Udruženje BH novinari i Klub novinara Banjaluka.
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest