Mostarski novinari zajedno u zahtjevima za radna prava i slobodu govora

mostarPoložaj novinara u Mostaru je na jako lošem nivou, a jedan od razloga takvoj situaciji jeste i činjenica da novinari u ovom gradu nikad nisu bili ujedinjeni i organizovani u borbi za svoja prava, istaknuto je juče na radionici o zaštiti radnih prava novinara i slobode govora održanoj u Mostaru. Novinari su istaknuli probleme radnih prava ali i učestale napade na novinare i sporo i loše reagovanje pravosudnih organa u slučajevima napada na novinare.

 „S obzirom na generalno lošu situaciju u medijima i srozavanje profesije novinarstva, kao i zbog činjenice da se novinari tretiraju kao najamna snaga, iz ove situacije možemo izaći samo zajedničkim djelovanjem i udruživanjem. Novinari u Mostaru nikad nisu bili okupljeni zajedno u borbi za svoja prava. Zbog toga mislim da je neophodno, prije svega, udruživanje i jačanje Kluba novinara Mostar“, kazao je Faruk Kajtaz, predsjednik Kluba novinara Mostar. Emil Karamatić, novinar BH Radija 1, kojem je nedavno zapaljen automobil,  kazao je da nisu problem napadači na novinare nego politike koje 20 godina kreiraju atmosferu u kojoj je prihvatljivo napasti i prijetiti novinarima.

„Te i takve politike i političare međunarodni predstavnici prihvataju i uvažavaju i to je jedan od problema. Također, moram reći da je pravosuđe u BiH u službi vladajućih struktura tako da se ne može puno očekivati od istraga. Godinama izvještavam o raznim slučajevima i izvještaji se završavaju sa „istraga je u tijeku“. Sad sam se i ja našao u tom “tijeku“, kazao je Karamatić.  Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičara, izdavača i medijskih radnika, kazao je da je položaj novinara u BiH katstrofalan, i da  takvoj situaciji doprinose sami novinari jer šute i ne žele da znaju svoja prava i da se bore za njih.

„Novinari rade prekovremeno, kasne im plate i male su, a često su izloženi mobingu i političkim pritiscima. Činjenica je da novinari nisu sindikalno organizovani. Bez toga ne može se ništa ni uraditi. Jedini način da se situacija promijeni jeste da se novinari i svi medijski radnici udruže u sindikate u svojim medijima ili individualno u Sindikat grafičara, izdavača i medijskih radnika, i da se učlanjuju u klubove novinara i Udruženje BH novinari. Samo zajedničkom naporim sindikata i strukovne organizacije mogu se postići rezultati“, kazao je Toskić. Danijel Ivanković, urednik portala dnevno.ba iz Širokog Brijega, kazao je da se rezultati mogu postići ako se postave jasni zahtjevi i zajednički traži promjena. Slučaj se donosi na prava novinara za pristup informacijama.

„Organizovali smo okrugli sto i pozvali predstavnike 10 medija i predstavnike pravosuđa iz naše županije. Na kraju bilo nas je tri novinara ali smo iznijeli naše zahtjeve i tražili da MUP organizuje pres konferencije za novinare i da se olakša pristup informacijama iz pravosudnih organa. Na kraju su uvažili naše zahtjeve“, kazao je Ivanković. Na kraju radionice zaključeno je da je potrebno raditi na boljem povezivanju i udruživanju novinara na nivou grada; upoznavanje javnosti sa problemima novinara; učlanjenje u sindikate; novinari bi trebali zajednički nastupati prema vlastima u cilju rješavanja zahtjeva koji se odnose na medije i novinare. Radionicu je organizovalo Udruženje BH novinari u saradnji sa Klubom novinara Mostar.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest