Udruženje BHN ozvaničilo saradnju sa Asocijacijom evropskih novinara

sajtNa 53. kongresu Evropske asocijacije novinara (AEJ), koji se održava u rumnskom gradu Sibiu, ozvaničena je saradnja Udruženja/udruge BH novinari i ove asocijacije. Predsjednik AEJ Otmar Lahodynsky u uvodnom obraćanju pozdravio je formiranje nacionalne sekcije za Bosnu i Hercegovinu, i najavio kako bi BH novinari trebali postati punopravni članovi AEJ na Godišnjem kogresu koji će se održati 2016 godine. 

U okviru ovogodišnjeg Kongresa AEJ biće održano više debata i okruglih stolova sa fokusom na tri glavne teme: suodnos medija i kulture, uticaju aktuelnih dešavanja u Evropi na politiku i medije, te zaštita nezavisnog novinarstva. Održaće se i radionica posvećena tehničkim pitanjima i vještinama za online medije.

Danas će također biti održana i Generalna skupština AEJ koja će uključiti i rasprave o pitanjima medijskih sloboda u zemljama koje su članice Asocijacije. 

Na Kongresu AEJ u Sibiuu sudjeluje 90 učesnika – novinara, predstavnika medijskih i akademskih zajednica iz 17 evropskih država. Domaćin Kongresa je Udruženje nezavisnih novinara Rumunije (AZIR), koje je postalo članom AEJ i osnovalo Sekciju za Rumuniju još 2004. godine.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest