Novinari u Unsko-sanskom kantonu treba više da se posvete svojoj profesiji

12202278 10205269237878215 403581799 nNovinari u Unsko-sanskom kantonu moraju se ujediniti u borbi za svoja radna prava i napokon početi izvještavati o problemima u svojoj profesiji, poručili su danas novinari sa radionice o radnim pravima novinara i sindikalnom organizovanju održanoj u Sanskom Mostu. Učesnici radionice istakli su paradoks da se novinari zalažu za radna prava u svim profesijama osim u svojoj. Istaknuto je da ono što su prosvjetari dobili nakon štrajka u Unsko-sanskom kantonu, a o čemu je svakodnevno izvještavano, novinari mogu samo sanjati.

„Regres, plaćen prekovremeni rad i kolektivne ugovore, većina novinara nema, a rade više od mnogih  u drugim profesijama u kojima se ta prava ostvaruju. U svim drugim profesijama, zdravstvu, obrazovanju, javnoj upravi, situacija je mnogo bolja“, kazao  je novinar Midhat Dedić.  Senudin Safić je kazao da podaničko novinarstvo nije rješenje problema.

„Strah je ono što ometa novinare u radu. Potrebno je više hrabrosti i volje da se govori istina i da novinari ujedinjeno i solidarno ostvaruju svoja prava“, kazao je Safić. Kao dobru praksu sindikalnog djelovanja istakao je novinar Radija Ključ Džemal Jašarević. Novinari ovog medija su zahvaljujući sindikalnom organizovanju i jasnim argumentima ostvarili svoja prava.

„Isplaćene su nam plate koje su nam kasnile i povećan grant. Bilo bi puno teže da nam nije pomogao Sindikat grafičara, izdavača i medijskih djelatnika BiH i da se nismo sami sindikalno organizovali. Vjerujem, da smo imali podršku drugih kolega u USK da bi se problem prije riješio“, kazao je on.  Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičara, izdavača i medijskih djelatnika BiH, pozvao je novinare da se priključe sindikatu.

„Imali smo dosta slučajeva u kojima smo pomogli novinarima zajedno sa Udruženjem BH novinari. Međutim, mi ne možemo reagovati za slučajeve koji su nam nepoznati i koji nisu do nas došli“, kazao je on.

Na kraju diskusije zaključeno je da se o kršenjima radnih prava novinara treba mnogo više govoriti i izvještavati kao što se to radi za druge profesije; novinari  bi trebali da se ujedine u ostvarivanju svojih prava i da razmjenjuju informacije; potrebno više edukacija za novinare.  Radionicu su organizovali Udruženje BH novinari i Klub novinara USK.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest