Počela Speak-up! konferencija posvećena jačanju slobode izražavanja i medija u zemljama proširenja

speakupBrisel – Treća Speak-up! Konferencija u organizaciji Evropske komisije (EK) okupila je novinare, medijske analitičare, donosioce odluka, predstavnike vlasti iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske, te stručnjake iz međunarodnih, regionalnih i nacionalnih organizacija koje su posvećene promociji slobode izražavanja, kako bi razgovarali o dosadašnjim postignućima i budućim izazovima u ovoj oblasti.

Godišnja strategija Europske komisije o proširenju EU-a, koja je usvojena u septembru prošle godine, izdvojila je jačane slobode izražavanja i medija kao jedan od najvažnijih izazova za zemlje koje teže članstvu u EU. Štaviše, sloboda izražavanja je uzeta u obzir kao jedan od prioriteta za ulazak u EU.

Prethodne dvije Speak-up! konferencije, koje je organizovao ured DG Enlargement pri EK 2011. i 2013. godine, donijele su vrijedne zaključke koji su postali značajna referentna tačka za iznalaženje rješenja problema, formulisanje politike i obezbjeđivanje pristupne pomoći za pitanja slobode izražavanja.

Ovogodišnja konferencija stavlja naglasak na medijsku pismenost, profesionalne i etičke standarde u mainstream medijima, nedostatak solidarnosti među novinarima koji ih čini ranjivijim spram političkih i ekonomskih pritisaka, prepreke u uspostavljanju učinkovite samoregulacije, te razloge zbog kojih je rad u medijima neuslovan. Takođe, Konferencija ispituje ulogu društvenih medija u demokratskom kontekstu, kako i prilagođavanje politike/pomoći u cilju osnaživanja slobode izražavanja i sredstava za informisanje.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest