Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i Informativnoj službi eparhije Bačke zbog korištenja huškačkog jezika i otvaranja hajke na novinare Dinka Gruhonjića, predsjednika Nezavisnog društva novinara Vojvdine (NDNV) i Nedima Sejdinovića, generalnog sekretara tog udruženja.

Informativna služba eparhije Bačke je, u ime Sprske pravoslavne crkve (SPC) i episkopa gospodina Irineja Bulovića upitila javnu reakciju na saopćenje NDNV u povodu gostovanja u emisiji „Upitnik“ na Javnom medijskom servisu Srbije (RTS), kojom prilikom je episkop SPC gospodin Irine na uvredljiv način pominjao Albance kao narod, koristeći pri tome govor mržnje.  

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim da se Srpska pravoslavna crkva i eparhija Bačka obračunavaju sa  kolegama Gruhonjićem i Sejdinovićem  aluzijama na njihovu nacionalnost i Boga u kojeg (ne)vjeruju. U reagiranju SPC se čak imputira kolegama mogući destruktivni odnos prema pravoslavnim hramovima kroz riječi kako u SPC „nemaju iluzije o tome šta bi se desilo sa Visokim Dečanima, Gračanicom, Sabornom crkvom u Novom Sadu i drugim  pravoslavnim hramovima…da o tome odlučuju… gospoda Sabahudin – Dinko Gruhonjić i Nedim Sejdinović“. Ovo je direktan atak na sigurnost, profesionalni i ljudski intergitet novinara Gruhonjića i Sejdinovića,  te drastičan primjer kršenja prava na slobodu izražavanja i javnog djelovanja.

Upravni odbor BH novinara izražava punu solidarnost sa kolegama iz NDNV, te poziva novinarska udruženja i medijske organizacije iz regiona, kao i nadležne međunarodne organizacije  i institucije da stanu u zaštitu Dinka Gruhonjića i Nedima Sejdinovića i na zakonit način suprotstave se javnom linču i ugrožavanju sigurnosti vodećh ljudi i novinarske asocijacije NDNV.

Upravni odobor Udruženja/udruge BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest