Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest policiji i MUP–u Tuzlanskog kantona zbog bahatog ponašanja prema novinarima i prijetnji da će i njih uhapsiti, ukoliko izađu izvan prostora zakonom određenog za javne proteste i okupljanja.

Incident se dogodio jučer u Tuzli tokom protesta radnika i poljoprivrednika ispred zgrade Vlade TK, kada su policajci spriječili Marka Divkovića, dopisnika BHT-a, da osigura povoljnije mjesto za snimanje protesta i da zaštiti snimateljsku opremu na kiši. Policajci su zaprijetili novinaru Divkoviću kako će i njega „uhapsiti“ jer je na glas komentirao i kritikovao neprofesionalno ponašanje policije prema demonstrantima.

Postupak policije TK u suprotnosti je sa demokratskom praksom i za svaku je osudu činjenica da policajci, umjesto da osiguraju novinarima nesmetan rad, pristup događaju i adekvatne uvjete za snimanje, svoju nervozu i strah od naredbodavaca iskaljuju neprimjerenim ponašanjem, prijetnjama ili drugim oblicima onemogućavanja novinara u obavljanju profesionalnih dužnosti.

Upravni odbor BH novinara podsjeća MUP i policijske strukture u TK na OSCE upute policiji u radu sa novinarima u kojima se izričito navodi da se „policija ne može miješati ili kazniti novinare tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka“. „Novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije.“, naglašava se u dokumnetu prihvaćenom od policijskih i sigurnosnih struktira u BiH.

U tom kontekstu, UO BH novinara zahtijeva od policijskog komesara Fadila Šljivića i ministra unutranjih poslova Huseina Topčagića da hitno osiguraju normalne uvjete za rad svim novinarima i medijima u TK u skladu sa međunarodnim standardima zaštite sigurnosti novinara i prava na slobodan i dostojanstven rad.

Upravni odobor Udruženja/udruge BH novinari 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest