Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog neprimjerenih verbalnih napada upućenih prethodnih dana novinarkama RTRS-a i „Glasa Srpske“.

Novinarke RTRS-a Nadu Veletić i Nadu Arlov verbalno je napao Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na konferenciji za medije održanoj u Banjaluci 12.10.2015. godine, uputivši niz uvreda na račun novinarki na ovoj televiziji.

Novinarku Željku Domazet, dopisnicu „Glasa Srpske“ iz Sarajeva, telefonskim putem verbalno je napao Zamjenik glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH Dževad Nekić 13.10.2015. godine. Gospodin Nekić je kolegicu Domazet nazvao pogrdnim imenom uz optužbu da „reketira ljude po parlamentu BiH“, a sve zbog teksta koji je objavljen u današnjem izdanju „Glasa Srpske“.

Udruženje BH novinari zahtjeva od gospode Mektića i Nekića da upute javna izvinjenja, a od političkih partija da se javno ograde od istupa svojih zvaničnika koji vrijeđaju novinare. UO BHN takođe podsjeća sve zvaničnike da su njihova zakonska prava da upute demant, žale se Vijeću za štampu ili Regulatornoj agencije za komunikacije BiH ili da podnesu tužbu ukoliko su nezadovoljni izvještavanjem bilo kojeg medija. Uvrede, optužbe i prijetnje novinarima su nedopustive i medijska zajednica neće prihvatiti takav način ponašanja funkcionera.

Članovi Upravnog odbora BH novinara podsjećaju gospodu Dragana Mektića i Dževada Nekića kako je zadaća novinara da na slobodan, kritičan i objektivan način izvještavaju javnost o događajima od značaja za obične građane, i da pri tome posebno analiziraju i stavljaju pred “sud javnosti” postupke javnih vlasti. U takvim postupanjima novinare štite Evropska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, Deklaracija Vijeća Evrope o slobodi političke debate u medijima, kao i brojni drugi međunarodni i bosanskohercegovački dokumenti i zakoni.

Zbog toga, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od gospode Dragana Mektića i Dževada Nekića da sa puno više odgovornosti i profesionalnosti pristupaju novinarima, poštujući njihov dignitet, prava i temeljne novinarske slobode. Ukoliko nastave sa pritiscima i verbalnim napadima, Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima će zatražiti od pravosudnih organa BiH i međunarodnih organizacija posebne mjere zaštite slobode izražavanja i prava svih novinara i novinarki u BiH.

Ukoliko se ovakvi i slični napadi ponove – od strane ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića ili zamjenika glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH Dževada Nekića – Udruženje BH novinari će pozvati sve kolege da bojkotuju njihove konferencije za novinare i ne objavljuju njihove izjave, niti saopštenja za javnost.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest