Umrežavanje i jačanje BHN klubova novinara

klubovi grand

Dvodnevno strateško planiranje za BHN klubove novinara koje je imalo za cilj unapređenje aktivnosti i osnaživanje klubova novinara, završeno je danas u Sarajevu. Predstavnici BHN klubova novinara iz Tuzle, Banjaluke, Brčkog, Bihaća, Goražda, Srebrenice, Zenice i Mostara istakli su važnost postojanja klubova novinara kao lokalnih mehanizama za zaštitu novinara i slobode govora i dogovorili intenzivniju saradnju i aktivnije djelovanje u lokalnim zajednicama.

Dogovoreno je da se klubovi pravno registruju u svojim sredinama, pronađu prostorije za rad i isplaniraju aktivnosti za naredni period. Istaknuto je da klubovi novinara prije svega treba da štite novinarska prava i profesionalne standarde, organizuju edukaciju za novinare, otvore dijalog i razvijaju profesionalnu solidarnost i zahtijevaju bolji odnos lokalnih vlasti I pravosuđa prema medijima i novinarima.

Klubovi novinara intenzivnije ce se baviti i poboljšanjem radnih prava i socijalnog položaja novinara, upoznavanjem novinara sa vlastitim pravima, razvijanjem prekogranične saradnje, poboljšanjem komunikacije sa organizacijama civilnog drustva i lokalnim vlastima, kao i promociji klubova različitim aktivnostima, zajedničkim istupima, saopćenjima I putem društvenih mreža.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest