Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zbrinutost zbog izazivanja nesigurnosti i podmetanja požara ispod automobila novinara Emila Karamatića, dopisnika BH radija 1 iz Mostara. Incident se desio u naselju Višići kod Čapljine tokom prethodne noći, kada je, za sada nepoznata osoba, podmetnula požan pod automobil parkiran pred porodičnom kućom kolege Karamatića.

BH novinari najoštrije osuđuju ovaj atak na sigurnost, život i profesionalni integritet novinara Karamatića; jasna je to poruka šta su sve spremni učiniti kriminalci i njihovi mentori kako bi se obračunali sa.novinarima, naročito onima koji kritički pišu o pojavama i događajima od značaja za javnost. S toga, BH novinari zahtijevaju od nadležnih jednica MUP Hercegovačko neretvanskog kantona hitnu i detaljnu istragu u ovom slučaju, kao i poduzimanje zakonskih radnji za kažnjavanje počinilaca i naredbodavaca.

Istovremeno, BH novinari podsjećaju kako je od 2006. do danas počinjeno 67 krivičnih djela prema novinarima i medijima,u BiH, uključujući: fizičke napade, prijetnje smrću, govor mržnje, uništavanje novinarskih materijala i lične imovine. Samo je 15 % od navedenih sučajeva riješeno u korist novinara. Svi ostali predmeti godinama čekaju na red, duboko skriveni u ladicama pravosudnih institcija, ili uopće nisu istraživani samo zbog toga što su među počiniocima bili predsjednici entiteta ili političkih partija, parlamentarci, ministri, policajci, kriminalci ili “kumovi” visokopozicioniranih političara.

Posljednji slučaj ugrožavanja sigurnosti novinara Emila Karamatića samo je logičan slijed nekažnjivosti svih prethodnih ataka na slobodu izražavanja I sigurnost novinara, koji nisu sankcionirani unutar postojećih zakona ili nisu uopće adekvatno istraženi od nadležnih policijskih i pravosudnih institucija.

Zbog toga BH novinari još jednom javno i odlučno zahtijevaju od nadležnih za zaštitu slobode izražavanja i prava novinara u BiH jednaku dostupnost pravde novinarima kao i svim drugim građanima ove države. U protivnom, BH novinari će podnositi krivične prijave protiv svih onih koji imaju informacije o počinjenu krivičnih djela prema novinarima, a sami nisu u zakonskom roku poduzeli mjere pravne zaštite iz okvira svoje nadležnosti.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest