Alternativni izvještaj o napretku BiH 2015 upozorava i na loše stanje u medijima

altInicijativa za monitoring evropskih integracija BiH danas je u sarajevskom Media centru predstavila Alternativni izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine 2015 na putu ka članstvu u Evropsku uniju. Izvještaj pokazuje da u oblastima: parlamenti i vlade, javna uprava, civilno društvo, pravosuđe, pristup pravdi i borba protiv korupcije te pitanje prioriteta reformske agende kao i zaštite osnovnih ljudskih prava manjinskih i ranjivih grupa, nije postignut nikakav relevantan napredak od ljeta 2014. do ljeta 2015.

„U radu parlamenata i vlada dominantan je zaključak da smo imali problem u formiranju vlasti, da su ponovo probijeni zakonski rokovi. U Republici Srpskoj vlast je formirana na osnovu jednog onako vrlo potvrđenog korupcijskog skandala, koji nije polučio nikakve pravne posljedice. U Federaciji i BiH dešavalo se da je vlast formirana u posljednjim časovima prije isticanja Odluke o prijevremenom finansiranju, kazala je koordinatorica istraživanja UG “Zašto ne” Tijana Cvjetićanin. 

Očekivanja da će opći izbori u oktobru 2014. donijeti stabilnije političke strukture, spremne da se suoče s različitim problemima, nisu ispunjena. Od izbora do danas, Bosna i Hercegovina se nalazi u stanju konstantne političke krize. Izvršni direktor Udruženja Vaša prava BiH Emir Prcanović istakao je da Izvještaj ukazuje da su reforme pravosuđa zaustavljene, a Strukturirani dijalog za pravosuđe između BiH i EU ne pokazuje napredak. 

U izvještaju se kao ključni izazovi za medijsku zajednicu BiH, civilno društvo i lokalne vlasti spominje zaštita slobode izražavanja i sigurnosti novinara, te unapređenje zakonskog okvira za slobodan protok informacija, izražavanje različitih mišljenja i kvalitetno informisanje građana_ki putem medija.

 „Trenutno stanje je takvo da javni servisi suočavaju sa ozbiljnim prijetnjama finansijskog opstanka uslijed nepostojanja efikasnog i stabilnog sistema naplate RTV takse za tri javna emitera (BHRT, RTVFBiH i RTRS). Takođe, zbog političkih pritisaka, te pokušaja daljnje podjele javnog sistema informisanja prema nacionalnim i političkim interesima, a ne informativnim potrebama građana_ki BiH, opstanak javnih servisa kao nezavisnih i profesionalnih medija je ozbiljno doveden u pitanje”, navodi se u Izvještaju. 

 U izvještaju se također upozorava na činjenicu da će BiH biti jedina zemlja Zapadnog Balkana i Evrope čiji javni servisi neće preći na digitalno emitiranje, što će onemogućiti i ostale TV stanice da preuzmu digitalni signal.

“Može se s pravom zaključiti kako građanima BiH prijeti “informativni mrak” i informativna izolacije od ostatka svijeta“, ističe se u Alternativnom izvještaju. Predstavnici Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH uputili su Alternativni izvještaj o napretku svim zastupnicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH, te ministrima Vijeća ministara BiH u nadi da će biti razmatran i da će se preporuke iz izvještaja uvrstiti u program rada ovih dviju institucija. 

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH je neformalna koalicija 30 organizacija civilnog društva koja doprinosi praćenju reformi i nadgleda primjenu politika, prava i standarda Evropske unije.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest