Udruženje/udruga BH novinari  i Linija za  pomoć novinarima upućuju najoštriji protest gospodinu Mariju Karamatiću, delegatu Kluba hrvatskog naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH, radi političkog napada na FTV i BHT i verbalnih uvreda izrečenih na račun Darjana Babića, novinara FTV.

U intervjuu dnevnom listu Oslobodjenje, delegat Karamtić neprimjerenim je riječima ocjenio je rad dviju javnih televizija sa sjedištem u Sarajevu, a da pri tome nije iznio niti jednu konkretnu zamjerku, činjenicu ili postupak uposlenika tih medija koji bi išli u prilog njegovim tvrdnjama. Takodjer, Karamatić se brutalno i primitivno obrušio na Darjana Babića, govoreći o njemu kao provoditelju „fašističke politike“ i neprofesionalcu koji bi, na nekoj drugoj televiziji, mogao „samo kablove nosati“.

Korištenje personalnih uvreda, profesionalne diskvalifikacije i govora mržnje prema novinarima i politička bahatosti u javnom govoru Marija Karamatića predstavljaju neprimjerno ponašanje državnog zvaničnika; grubi je to atak na slobodu izražavanja i prava novinara. Zbog toga njegov postupak zaslužuje najoštriju sankciju ne samo u Domu naroda PS BiH i njegovoj stranci – Hrvatskoj seljačkoj stranci, već i osudu samog Parlamenta i Vijeća ministara BiH, koji su se prije dva mjeseca javno obavezali da će štititi medijske slobode i reagirati na svaki napad na novinare.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima upozoravaju kako su prije Karamatićevog istupa i drugi hrvatski delegati i zastupnici u oba doma PS BiH kontinuirano, politički još brutalnije i primitivnije, napadali FTV i BHT u kontekstu otvaranja zahtjeva za formiranjam javne televizije na hrvatskom jeziku. Pri tome nisu birali ni riječi niti sredstva kako bi lično i profesionalno ponizili novinare i uvrijedili urednike ovih medija. Stoga, BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od javnih zvaničnika, posebno onih iz stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) da sasvim legitimnu debatu o kanalu na hrvatskom jeziku vode na demokratičan, primjeren i uljudan način, govoreći o činjenicam i potrebama hrvatskog naroda, a ne politički i finansijski rušeći javne servise i vrijeđajući njihove novinare jezikom ulice.

BH novinari najavljaju kako će, ukoliko se nastave politički pritisci i destrukcija postojećih javnih servisa u BiH hitno zahtijevati posebnu zaštitu RTVFBiH i BHRT od njihovih osnivača – Federalnog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH, ali i od nadležnim međunarodnih organizacija i institucija: EU, OSCE i Vijeća za provednu mira. 

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest