Neophodno uraditi socijalnu sliku novinara u BiH

tuzla sastanak 9.9Tokom jučerašnje debate Kluba novinara Tuzla o aktuelnim problemima u medijskoj zajednici kao glavni problemi istaknuti su ugrožavanje radnih prava novinara, uticaj lokalne vlasti na medije i generalno loš status novinara.

 „Socijalni status novinara je sramotan i o tome se malo govori. U javnom lokalnom mediju novinar ima manju platu nego portir koji čuva osnivače tog medija“, kazao je Sinan Alić. Novinar Marko Divković je kazao da novinari nisu ujedinjeni i da nema solidarnosti u profesiji.

„To bi trebao biti jedan od glavnih ciljeva Kluba novinara Tuzla, da ujedini novinare, da edukuje novinare i stvara solidarnost među nama“, kazao je on. Enes Osmančević je kazao da Klub treba da okupi sve novinare Tuzlanskog kantona, kako bi zajedno kreirali zahtjeve i prijedloge i kako bi se ujedinjeno borili za svoja prava i bolji položaj novinara.

Upozoreno je i da se prilikom imenovanja direktora i upravnih odbora javnih medija krše zakoni ili mijenjaju po hitnom postupuku kako bi se postavili podobni ljudi. Novinari su se složili da je neophodno raditi i na stvaranju sindikata medija u Tuzlanskom kantonu, pokrenuti projekat praktičnog obrazovanja novinara i projekat izrade socijalne slike novinara u BiH na osnovu koje bi trebalo napraviti preporuke.

Klub novinara Tuzla održao je juče i Izbornu skupštinu Kluba. Za predsjednicu Kluba novinara izabrana je novinarka Bedrana Kaletović, a za sekretara Denim Rahmanović. Za članove Upravnog odbora Kluba izabrani su Alma Krdžalić, Marko Divković, Mehmed Pargan, Edin Skokić i Enes Osmančević. Dogovoreno je da se Klub novinara registruje na lokalnom nivou, da se uključi veći broj novinara u rad Kluba i pronađe prostor za Klub, da se organizuje mjesečno okupljanje novinara i aktivnije djeluje u zaštiti novinara.

Debata je realizovana zahvaljujući finansijskoj podršci Norveške ambasade.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest