Podrška BH novinara #nohatespeech kampanji

hateUdruženje/udruga BH novinari se pridružuje akciji #nohatespeech koja je usmjerena ka zabrani promocije govora mržnje i sprečavanju emitovanje istog u onlajn sferi.

Italijanska organizacija Associazione Carta di Roma, uz podršku Evropske federacije novinara (EFJ), Article 21, Nacionalne federacije italijanske štampe (FNSI) i Sindikata novinara RAI (USIGRai) pokrenula je kampanju #nohatespeech.

Nije u pitanju samo akt građanske odgovornosti – za novinare, ovo je ispunjenje osnovnih dužnosti: pružanje čitaocima, gledaocima i slušaocima činjenica.

Peticija traži od:

– Novinara –  ne budite pasivni pred slučajevima govora mržnje.  S obzirom da je zasnovan na rasizmu (fanatizmu / predrasudama / diskriminaciji), govor mržnje ne možemo smatrati samo mišljenjem: govor mržnje je izvrtanje stvarnosti, ovaj govor je protiv osnovnih principa civilizovanog suživota i nauke. Diskreditovanje rasističkih izjava i objašnjavanje zašto su pogrešna je obaveza svakog novinara.

– Čitaoca, gledaoca, slušaoca – izolujte promotere mržnje: ne razgovarajte sa njima, čak i ako želite da izrazite svoje ogorčenje. Izbegavajte bilo kakav čin koji bi im dao legitimnost. Prijavite slučajeve govora mržnje urednicima i menadžerima društvenih medija kako bi se uklonile neodgovarajuće poruke, zabranili njihovi autore i, po potrebi, obratite se nadležnim organima.

– Medija i izdavača – primijenite procedure onlajn moderacije kako bi se govor mržnje brzo uklonio i njegovi autori zabranili.

– Menadžera i administratora društvenih mreža – napravite pojednostavljene procedure za upravljanje sadržajima (postovima) i pomozite medijima i korisnicima društvenih mreža da prijave i uklone govore mržnje.

Peticiju možete potpisati ovdje.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest