Poštovanje i solidarnost preduslov za bolji položaj novinara

bihacSolidarnost i veća podrška među kolegama prvi je korak za unapređenje statusa i bolju zaštitu novinara u Unsko-sanskom kantonu, poručili su danas novinari u Bihaću tokom debate o aktuelnim problemima medijske zajednice u USK.

 „Ključni problem je što nas političari međusobno zavađaju. Neophodno je stvarati profesionalnu solidarnost i da se počnemo tretirati kao kolege“, kazala je Enesa Hrustanović. Fahrudin Bender je kazao da debata o položaju novinara treba konstantno biti otvorena i biti tema kojom se treba baviti.

 „Moramo otvoriti dijalog i raditi na međusobnom razumijevanju, dijalogu i poštovanju. Treba da više razmjenjujemo informacije i zajedno radimo za interes novinara i profesije“, kazao je Bender. Dika Bejdić je istakla da njen slučaj, kada je bez obrazloženja dobila otkaz, niko od medija i kolega nije objavio.

 „Na kraju sam dobila spor ali niko od medija to nije objavio. Ne želim sad da se žalim ali je potrebno da više govorimo i izvještavamo i o našim problemima“, kazala je ona.

 Novinari su danas održali i Izbornu skupštinu Kluba novinara Unsko-sanskog kantona. Za predsjednika Kluba izabran je Senudin Safić iz Sanskog Mosta, a za sekretara Kluba izabrana je Dženita Duraković iz Bihaća. Za članove Upravnog odbora Kluba novinara izabrani su Fahrudin Bender,Merima Zulić, Aleksandra Vinčar, Amir Purić i Niha Džanić. Članovi Kluba novinara Unsko-sanskog kantona dogovorili su da se u naredna dva mjeseca završi registracija Kluba na lokalnom nivou, da se najkasnije u narednih pola godina održi još jedna skupština Kluba, da se ponudi članstvo u Klubu drugim kolegama i da se pokrene facebook grupa Klub novinara Unsko-sanskog kantona.

Debata je realizovana zahvaljujući finansijskoj podršci Norveške ambasade.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest