Pozvali sve medije da više izvještavaju o problemima novinara

U Distriktu Brčko novinari su juče održali debatu o aktuelnim problemima novinara i Izbornu skupštinu Kluba novinara Bosanska Posavina. Novinari su se složili da ne treba pokretati proceduru izrade nacrta zakon o medijima u Distriktu Brčko, što je ranije predloženo, i da se novinari trebaju zaštiti na druge načine. Istakli su da se prava novinara trebaju štiti kroz druge postojeće zakone, poput Zakona o radu, i da se novinari sami udruže i solidarno bore za svoja prava. Predloženo je da svi mediji više izvještavaju o radnim pravima novinara, sigurnosti novinara i da kroz jačanje Kluba novinara i saradnju sa drugim medijskim udruženjima i organizacijama ostvaruju svoja prava.

„Najmanje koristimo medije za promicanje naših prava i naše profesije. Pod uticajem smo finansijera ali trebali bi svi da izvještavamo više o nama samima“, kazao je Marko Mišković. „Potrebno je i postaviti pitanje izmedju nas ko je novinar? Da definiramo ko je sve novinar i da postavimo standarde za novinare. Umjesto zakona o medijma potrebna su nam dva akta, kolektivni ugovor i da se definira ko je novinar, koga treba štiti i kako“, kazao je Tihomir Bijelić. Suvad Alagić je rekao da je od zakona o medijima potrebnije da se novinari udruže.

„Ono što nas može štiti je prije svega pripadnost profesiji i jačanje Kluba novinara preko kojeg trebamo da se izborimo za bolji položaj“, kazao je Alagić. 

Isti dan održana je i Izborna skupština Kluba novinara Bosanska Posavina. Za predsjednika Kluba izabran je Admir Kadrić, a za sekretara Kluba Adis Mujdanović. Za članove Upravnog odbora Kluba novinara izabrani su Suvad Alagić, Edin Hadžić, Mario Ivkić, Marko Mišković i Slobodanka Ristović. Dogovoreno je da se novinari češće okupljaju i da se za Klub novinara pronađe adekvatna prostorija i da se registruje na lokalnom nivou.

Debata je realizovana zahvaljujući finansijskoj podršci Norveške ambasade.

brckoklub2015  brckoklub20151

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest