Lokalni mediji u regiji Birač se bore za opstanak

srebrenica klubPritisci pojedinaca iz lokalne vlasti, nesigurna radna mjesta, nedostatak medijskih projekata i generalno finansijske pomoći, najveće su prijetnje opstanku lokalnih medija u regiji Birač, istakli su članovi Kluba novinara Srebrenica tokom debate o radnim pravima novinara i problemima sa kojima se suočavaju.

„Ne postoje projekti na koje bi mediji mogli da apliciraju i zato su osuđeni na pomoć vlasti ili marketing što nije dovoljno i što nije dobro za slobodu medija. Lokalni mediji u ovoj regiji se bore za opstanak“, kazala je novinarka Slađana Brajović. Novinar Miro Pejić je kazao da u Srebrenici nije drugačija situacija nego u drugim dijelovima BiH.

„Medijskih projekata nema i lokalni mediji u Srebrenici jedva preživljavaju. S druge strane, nije bilo ozbiljnijih incidenata i napada na novinare, mada su u toku dva sudska spora u kojima su akteri naši novinari“, kazao je Pejić. Marinko Sekulić, koji je u sudskom sporu zbog prijetnji jednog političara iz lokalne vlasti, kaže da se unatoč svemu trudi profesionalno obavljati svoj posao.

„Bitno je da neko stoji iza nas novinara i oni to znaju. Zakonska prava danas je teško ostvarivati ali postoje načini borbe“, kazao je Sekulić.

Novinari su istakli značaj solidarnosti među novinarima i kao jedan od mehanizama borbe za radna prava istakli jačanje kluba novinara koji će raditi u interesu svi njegovih članova. Pozvali su i sve organizacije koje se bave medijskim pitanjima da ne zaobilaze Srebrenicu sa medijskim projektima. Nakon debate održana je Izborna skupština Kluba. Za predsjednika ponovo je izabran Sakib Smajlović, a za sekretara kluba Dragana Jovanović. Za članove Upravnog odbora Kluba izabrani su Nenad Petrović, Slađana Brajović, Zorana Petković, Kadira Omerović i Vuk Kovačević.

Projekat se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci Norveške ambasade.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest