Na SFF prikazan dokumentarac Heroji bitke za ranjenike

Tokom današnjeg programa Sarajevo film festivala prikazan je dokumentarni film Heroji bitke za ranjenike iz serijala Živjeti zajedno kojeg su producirali Nezavisno društvo novinara Vojvodine i udruženje BH novinari.

Publika je nakon projekcije aplauzom pozdravila ekipu filma i autora filma, novinara Aleksandra Reljića. Reljić je, odgovarajući na pitanja publike, istakao važnost tema kojima se bavi serijal Živjeti zajedno i objasnio kako je film Heroji bitke za ranjenike nastao.

“Film, odnosno, ideja za film je nastala nakon jedne posjete Goraždu. Samo istraživanje teme je trajalo oko mjesec dana. Nisam znao da će film izazvati toliku pažnju, pogotovo u Goraždu. Ovakvi filmovi su bitni kako bi otkrili istinske heroje rata i kako bi ih sačuvali od zaborava”, kazao je Reljić. Dodao je da mu je izuzetna čast što je film prikazan na Sarajevo film festivalu i što je publika odlično primila ovo ostvarenje.

Producent filma, predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić, rekao je da je serijal Živjeti zajedno inspirisan pričom o Srđanu Aleksiću.

“Svi znaju ko je Srđan Aleksić. Ideja ovog serijala je bila da se otkriju heroji poput Srđana i da se ispriča njihova priča. To su priče o istinskim herojima ratova na ovim prostorima i dobrim ljudima u vremenu zla”, kazao je on.

Film Heroji bitke za ranjenike govori o velikoj hrabrosti doktorice Dušanke Vujasić i vozača sanitetskog vozila Predraga Dacića. Doktorica Vujasić poginula je od granate radeći svoj posao u bolnici u Goraždu, dok je Dacić stradao na brutalan način u Višegradu prevozeći ranjenike preko ratnih linija.

Pet dokumentarnih filmova iz serijala Živjeti zajedno govore o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog i poratnog perioda na području bivše Jugoslavije. Realizovani su u saradnji Udruženja “BH novinari” i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a pod pokroviteljstvom EU medijskog fonda.

 sff1 sff2 sa 170
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest