Reorganizacija BHRT-a: Postoji razlog za optimizam

rtvU Sarajevu borave stručnjaci Evropske radiotelevizijske unije, koji pomažu u reorganizaciji BHRT-a, te rade s timom BHRT-a na novim modelima poslovanja te razvoja jasne misije i vizije ovog javnog servisa.

BHRT se nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji jer vlasti nisu osigurale siguran mehanizam finansiranja. Osmočlana grupa je u posljednja dva dana održala nekoliko strateških sastanaka kojima su prisustvovali Boris Bergant, specijalni predstavnik EBU-a i projektna menadžerica Radka Betcheva te menadžment BHRT-a na čelu sa novim generalnim direktorom Belminom Karamehmedovićem.

Radna skupina poznaje nekoliko ključnih područja javnih servisa kao što su program, proizvodnja, finansiranje, ljudski resursi i tehnička pitanja.

BHRT je u posljednje vrijeme suočen sa ekstremnim finansijskim poteškoćama, promjenom uprave ali i neispunjavanja roka za prelazak na digitalnom emitovanje na nacionalnoj razini.

Novi generalni direktor Belmin Karamehmedović je postavio ambiciozni program reformi. Iako se BHRT suočava s mnogim izazovima, Radka Betcheva kaže da postoji razlog za optimizam.

“Možemo poduprijeti BHRT da dovrši proces reformi koje je započeo. Gospodin Karamehmedović ima podršku radne skupine da se razvije strategija koja će pomoći BHRT-u u racionalizaciji svog ustrojstva i djelovanja. Nedavno medijsko praćenje u Srebrenici i posjet Pape pokazuje širinu i sposobnost uredničkog tima. Izazov će biti osigurati finansiranje”, kazala je između ostalog Betcheva.

U maju ove godine je direktorica EBU-a Ingrid Deltenre uputila otvoreno pismo bh. vlastima u kojem se zahtjeva poštovanje i podrška javnim medija.

(teve.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest