Proces digitalizacije u BiH uskoro bi mogao početi, potvrđeno je u Radio-televiziji RS povodom usvajanja odluke o raspodjeli opreme u okviru prve faze projekta digitalizacije, po kojoj sva potrebna oprema prelazi u isključivo vlasništvo javnih servisa, pišu Nezavisne novine.

U RTRS-u očekuju da će Vijeće ministara BiH na sljedećoj sjednici donijeti pozitivnu odluku na korist svih.

“Od svih potrebnih ministarstava smo dobili saglasnost, sljedeći korak je to da čitav projekat ide prema Savjetu ministara od kojeg očekujemo da na prvoj sljedećoj sjednici donese pozitivnu odluku. Iskreno, ne očekujemo nikakve probleme. Nakon toga ćemo sklopiti ugovor o trajnom vlasništvu opreme i krenuti sa montiranjem”, kazao je Slobodan Bošković, predsjednik Upravnog odbora RTRS-a, te istakao da se poslije toga praktično odmah može krenuti sa puštanjem digitalnog signala.

“Očekujemo da od momenta preuzimanja opreme neće proći više od dva, dva i po mjeseca do puštanja signala. Jedino nas mogu omesti neki nepredviđeni problemi ili trenutni manjak ljudstva zbog godišnjih odmora”, istakao je Bošković.

Nezavisne novine su više puta pokušali da kontaktiraju nadležne u Federalnoj televiziji, ali nisu dobili nikakav odgovor od njih.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) pozdravljaju ovakav rasplet događaja i kažu da se nadaju da će druge relevantne institucije preduzeti aktivnosti koje će doprinijeti primjeni procesa digitalizacije te će na taj način svrstati BiH u red zemalja u kojima je to odavno već počelo.

“S  obzirom na ogroman zastoj i na činjenicu da je BiH jedina zemlja u Evropi koja nije započela proces digitalizacije, nadamo se da će ovaj proces što prije biti započet i sproveden u potpunosti”, kazala je Amela Odobašić, portparol  RAK-a.

(teve.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest