Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest gradonačelniku Bihaća Emdžadu Galijaševiću zbog upada u  prostorije Informativno – tehničkog centra Bihać i verbalnog napada na novinarku Aidu Štilić, dopisnicu Federalne televizije (FTV). Gradonačelnik Emdžad Galijašević je jutros prije devet sati upao u prostorije ITC Bihać, vidno nezadovoljan i ljut zbog načina na koji je novinarka Aida Štilić izvjestila o izgradnji mini hidrocentrala na rijeci Uni, o čemu je jučer donesena odgovarajuća odluka na sjednici Općinskog vijeća Bihaća. 

Upadom gospodina Galijaševića u ITC Bihać predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja i pravo novinara na siguran, slobodan i dostojanstven rad, kao i slobodno izvještavanje o temama od značaja za javnost bez uplitanja javne vlasti i ograničavanja prava novinara. Primitivni upad u dopisništvo FTV, verbalne prijetnje novinarki i najava kako će gradonačelnik „poduzeti mjere“ svjedoče o demonstriranju sile, nepoštivanju temeljnih demokratskih vrijednosti. Ovaj čin je ujedno direktno političko uplitanje u rad medija i gušenja slobode izražavanja u bihačkoj regiji. Nedopustivo je da gradonačelnik Galijašević, kao kakav razbojnik, upada u redakciju jednog medija, te da lično nezadovoljstvo izvještajima rješava verbalim obračunom i zastrašivanjem novinarke, umjesto da koristi dopuštena i legitimna sredstva – pošalje demanti ili pismo glavnom uredniku.      

Podsjećamo, prije dvije sedmice istim optužujućim riječnikom i prijetnjama prema dopisnicima FTV i BHT „istakao“ se premijer Unsko – sanskog kantona Izudin Saračević, koji je novinare javnih servisa i njihove izvještaje naveo kao direktnu prijetnju ekonomskom razvoju privrede USK. (!?)

Upravni odbor BH novinara podsjeća gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića i premijera Unsko – sanskog kantona Izudina Saračevića kako je zadaća novinara da na slobodan, kritičan i objektivan način izvještavaju javnost o događajima od značaja za obične građane, i da pri tome posebno analiziraju i stavljaju pred “sud javnosti” postupke javnih vlasti. U takvim postupanjima novinare štite Evropska konvencija o ljudskim pravima i temljenim slobodama, Deklaracija Vijeća Evrope o slobodi političke debate u medijima, kao i brojni drugi međunarodni i bosanskohercegovački dokumenti i zakoni.

Zbog toga, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od gospode Emdžada Galijaševića i Izudina Saračevića da sa puno više odgovornosti i profesionalnosti pristupaju novinarima, poštujući njihov dignitet, prava i temeljne novinarske slobode. Ukoliko nastave sa političkim pritiscima i verbalnim prijetnjama, Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima će zatražiti od pravosudnih organa BiH i međunarodnih organizacija posebne mjere zaštite slobode izražavanja i prava svih novinara u Unsko – sanskom kantonu.  

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest