Počeo Drugi modul Novinarske akademije 2015 za novinare i urednike

borkabhnDrugi modul Novinarske akademije 2015 okupio je novinare i urednike iz Sarajeva, Mostara, Bihaća, Trebinja, Travnika, Kaknja, Prijedora, Zenice, Tuzle i Banja luke.

Sudionici će u narednih pet dana proći kroz osnove diversity reporting-a, zakonski okvir BiH i međunarodnu regulativu koja tretira marginalizirane grupe. Osim toga, biće riječi o novinarskoj i medijskoj etici te odredbama Kodeksa za štampu i online medije u vezi sa predstavljanjem manjina i ranjivih grupa u medijima.

Na početku Drugog modula Novinarske akademije sudionici su imali priliku slušati predavanja generalne tajnice Udruženja/udruge BH novinari Borke Rudić i direktorice Asocijacije za demokratske inicijative Snježane Ivandić Ninković.

„Diversity reporting i izvještvanja o marginaliziranim i ranjivim grupama je problem svih društava a ne samo bosanskohercegovačkog. U većini država svijeta u medjima se objavljuju sadržaji koji su puni predrasuda i stereotipa o manjinskim grupama“, naglasila je Rudić i dodala kako to ipak ne treba prihvatiti kao izgovor za kršenje prava marginaliziranih u bh. medijima. Rudić je dodala kako novinari često izvještavaju o tim grupama kao da nisu dio naše zajednice, da su neka „posebna grupa“ koja živi u svojim zajednicama, izolirano i pored nas, a mi zapravo svi živimo sa manjinama, ponekad smo i sami u statusu većine a još češće manjine. „Zbog toga je iznimno važno da kroz diversity reporting i izvještavanje o manjinama ne doprinosimo njihovoj daljnjoj marginalizaciji ili stavljanju u položaj izoliranih“, zaključila je generalna tajnica BH novinara.

snjezanaadiSnježana Ivandić Ninković je predstavila bosanskohercegovački zakonski okvir za zaštitu manjinskih i ranjivih grupa te način na koji se može osigurati efikasna pravna zaštita i društveni respekt individualnih prava manjina u društvu koncipiranom na ekskluzivnosti prava većine.

„Biti marginaliziran znači biti isključen iz svih dešavanja, bilo odlučivanja o nekim piranjima ili lišen ostvarivanja određenih prava. Ljudi se mogu dovesti na marginu društva iz različitih razloga a najčešće su to socijalni, ekonomski, etnički, vjerski ili kulturni faktori“, objasnila je Ivandić Ninković u svom izlaganju.

Vaninstitucionalnu edukaciju Novinarska akademija 2015 su podržali Vijeće Evrope i vlada Kraljevine Norveške u sklopu projekta “Promovisanje slobode izražavanja i informisanja i slobode medija u Jugoistočnoj Evropi”.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest