Portal Fairpress.eu slavi 1. rođendan!

logo-fairpress-300x68Fairpress portal je aktivan od 09. jula 2014. i u prvoj godini postojanja je uveliko premašio očekivanja u vezi posjeta i interesa javnosti za sadržaje portala. U periodu od prvih 12 mjeseci, portal je imao ukupno 64.617 sesija i 105.327 pregleda stranice, 47.542 aktivnih korisnika. 8.595 ljudi je pritisnulo opciju Like (sviđa mi se) na Facebook stranici Fairpessa i 371.163 je bio Reach (doseg) na Facebooku. Objavljeno je 86 analitičkih članaka na pojedinim nacionalnim jezicima; 49 analitičkih članaka je prevedeno na engleski jezik, 4 studentska članka i 128 članaka objavljenih sa drugih medijskih izvora.

Fairpress je postigao vrlo impresivne uspjehe u svojoj prvoj godini:

Fairpress je bio pokretač i jedan od nositelja inicijative – Dan tišine. Dana 14. januara, u 11:30, tačno sedam dana nakon masakra u francuskom satiričkom časopisu Charlie Hebdo,  mediji u Hrvatskoj, Makedoniji i BiH, su zamračili ekrane i zaustavili s emitiranjem programa kako bi odali počast žrtvama terorističkog napada u Parizu, kao i svim drugima koji su ubijeni diljem svijeta zbog borbe za slobodu izražavanja. Skoro svi mediji su se priključili akciji, zamračili svoje ekrane, isključili zvuk i nakratko prestali sa emitiranjem sadržaja radi ilustracije kako bi svijet izgledao bez novinara, medija i informacija koje prenose javnosti.

Obajvljeni su brojni analitički članci na pojedinim nacionalnim jezicima te prevedeni na engleski jezik, kao npr. sljedeći: Hrvatska: S fakulteta na burzu: Broj nezaposlenih novinarki i novinara između 25 i 29 godina stalno raste, kao i ukupni broj nezaposlenih novinara; Feljton Zatvorimo Slobodu: (1) Prioritet „interesa vođe“ nad interesom „naroda“ samo je jedan od tumora koji iscrpljuje razvoj građanskog društva u RH;(2): Po novelama u KZ koja čine dužnosnici, nema osuđenih osoba, a po novelama u djelima koja se riječju čine protiv dužnosnika, osuđena 21 osoba; (3):Očekujući napredak u tekstu kaznenog djela sramoćenja, mediji su u jednom važnom pitanju za njihov opstanak, ostali „bez teksta“.

Bosna i Hercegovina: Anonimizacija sudskih odluka: Pogrešno protumačene smjernice i dalje opravdanje za neusklađen i neprihvatljiv odnos prema medijima i javnosti; Afera Gibraltar: Javnost u BiH je ostala u šoku nakon spektakularnih hapšenjima i gotovo tajnog puštanja devet osumnjičenih iz pritvora; Ishodu izbora i velikom stepenu neizlaznosti doprinijeli su u velikoj mjeri i mediji koji su bili servis političarima…

Srbija: Privatizacija medija kao kamen spoticanja – nekonzistentan pravni okvir i nedostatak političke volje;  MEDIJI I PRAVOSUĐE – PARTNERI ILI SUPARNICI?: (1) Mediji ne mogu da se bore protiv korupcije i klijentelizma ako se i sami nalaze u tom lancu; (2) Kako sažeti kompleksnu stvar u nekoliko razumljivih rečenica, a ne banalizovati je…Crna Gora: Ako se utvrdi osnovanost tužbenog zahtjeva Daily pressa, to će uticati na sve medije da u većem stepenu poštuju pravne propise; Slučaj “Pobjeda”: Proces privatizacije dnevnih novina sa najdužom tradicijom u Crnoj Gori okončan 17. novembra 2014. godine.

Napisali smo i objavili nekoliko „in-depth“ članaka, otkrivajući pritom netransparentne utjecaje pojedinih izdavača, politike ili financijskih tajkuna na medijsku scenu na području jugoistočne Europe. Na primjer: Ako je dio spisa u predmetu koji se vodi protiv Faggiana krivotvoren tada je to kazneno djelo; Afera Gibraltar: Mediji i marketinške agencije iz BiH u središtu pranja novca. Protivpravna imovinska korist veća od pet miliona eura; Rasplitanje slučaja EPH i interesnih poveznica Marijana Hanžekovića i osumnjičenih u slučaju Agram ima utjecaj na javni interes itd..

Emergency Response Mechanism (Mehanizam hitne intervencije) je uspostavljen u sklopu Fairpress portala za područje jugoistočne Europe. U prvih 12 mjeseci, podnesena je jedna kaznena prijava protiv lokalnog šerifa u Zadru vezano za prijetnje novinarki. Fairpress je objavio 6 UNCUT intervjua sa novinarima koji su bili žrtve klijentelizma u medijima bez montiranja snimljenog materijala  (Cristi Citre iz Rumunjske; Gordana Katana, Siniša Vukelić, Edita Gorinjac i Jasmin Hadžiahmetović iz Bosne i  Hercegovine; Šemsudin Radončić i Goran Ćetković iz Crne Gore). Također smo objavili feljton u 7 nastavaka o životnoj agoniji istraživačkog novinara Željka Peratovića. Nadalje, Fairpress je objavio seriju članaka o novinaru, piscu te dobitniku nagrade European Press Prize u 2014. u kategoriji najboljeg komentara, Borisu Dežuloviću, vezano za njegov otkaz u Slobodnoj Dalmaciji. 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest