Počela Novinarska akdemija 2015

Prvi modul Novinarske akademije 2015 za studente novinarstva otvoren je u jučer u Fojnici, predavanjima o osnovama izvještavanja o različitostima (diversity reporting).

„Jedan od glavnih zadataka s kojima se novinari suočavaju u svakodnevnoj praksi jeste da pišu o ljudima s kojima nemaju ništa zajedničko. Zbog toga je veoma bitna kvalitetana informiranost o osobama ili društvenim grupama o kojima pišu, kao i fer, balansiran i objektivan pristup u objašnjavanju potreba i interesa onih o kojima pišu, kazala je u uvodnom izlaganju generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Rudić je podsjetila na to kako novinarstvo koje se bavi različitostima nije bauk, koji kao kamen visi o vratu zbunjenih urednika i novinara. Ona je podsjetila na riječi Milice Pešić, jedne od promotorki diversity reportinga i direktorice Media Diversity Instituta iz Londona, koja je izjavila da „urednici koji imaju osjećaj za to lako će prepoznati da zanemarena publika već pripada talasu onih koje interesuje slogan: različitost se medijski isplati“.

Bez obzira na to da li je izvor informacija druge etničke ili religijske pripadnosti, seksualne orijentacije, druge socijalne grupe ili ekonomskog statusa, uloga novinara je da prenese što vjerodostojnije riječi onoga koga intervjuira, njegove perspektive, ideje i pogled na svijet, čak i kad su razlike u mišljenjima nepremostive, rečeno je na Akademiji.

Jedna od predavačica prvog dana bila je Vesna Begtašević, slobodna novinarka iz Konjica, koja je svoje tridesetpetogodišnje novinarsko iskustvo iskoristila da studentima predstavi ovaj vid izvještavanja te izazove koje ono nosi za novinare. „Novinarski rad I izvještavanje o manjinskim i ranjivim grupama o je vrlo značajan u vremenu u kojem živimo. Do sada novinari i student novinarstva nisu imali dovoljno prilika da se educiraju o ovim temama, niti da ih istražuju do kraja” rekla je Begtašević.

Polaznici Prvog modula Novinarska akademija 2015. su studenti novinarstva i komunikologije sa Univerziteta u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Mostaru i Sveučilišta u Mostaru.

Edukaciju su podržali Vijeće Evrope i vlada Kraljevine Norveške u sklopu projekta “Promovisanje slobode izražavanja i informisanja i slobode medija u Jugoistočnoj Evropi”.

Agenda Novinarske akademije za studente novinarstva i komunikologije

 akademija1  akademija2  akademija3  akademija4
akademija5 akademija6 akademija7
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest