Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas sa predstavnicom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija Dunjom Mijatović, koja boravi u višednevnoj posjeti BiH.

Glavne teme bile su stanje slobode medija u BiH, predsjedavanje BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope u kontekstu mogućnosti za doprinos poboljšanju stanja slobode medija, kao i saradnja Vijeća Evrope i OSCE-a na tom polju. 
Tom prilikom je, između ostalog, ukazano na štetne posljedice kašnjenja u procesu digitalizacije u BiH i potrebu brzog rješavanja ovog pitanja, istaknut značaj očuvanja institucionalne i funkcionalne nezavisnosti Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), te na značaj finansijske i uređivačke nezavnosti javnih radiotelevizijskih servisa u BiH. 
Također, ukazano je i na manjak istraga o napadima na novinare u BiH i potrebu povećanja sigurnosti novinara i s tim u vezi ocijenjeno da je predsjedavanje BiH Vijećem Evrope dobar trenutak da se učini nešto više po tom pitanju te da poruka o nedopustivosti napada na novinare mora da dođe sa najvišeg nivoa vlasti. 
Ministar Crnadak je izrazio punu podršku aktivnostima predstavnice za slobodu medija OSCE-a, te uputio poziv za nastavak i jačanje saradnje Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ureda predstavnice za slobodu medija OSCE-a. 
Ministar Crnadak je iskoristio priliku da predstavnici Mijatović čestita dobijanje Médaille Charlemagne 2015 nagrade, kao prvoj osobi iz regiona koja je dobila ovu prestižnu nagradu za poseban doprinos u polju medija, procesu evropskog ujedinjenja i razvoju evropskog identiteta, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Klix.ba)

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest