U Tuzli održana debata o odgovornosti online medija za uvredljive komentare posjetilaca

Debata “Sloboda izražavanja i kleveta: odgovornost online medija za uvredljive komentare posjetilaca portala” održana je danas u Tuzli na Filozofskom fakultetu. Učesnici debate, profesori, novinari, urednici i studenti novinarstva istakli su značaj samoregulacije online medija kao najbolji način zaštite od uvredljivih i huškačkih komentara posjetilaca portala.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, podsjetila je na presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Delfi AS-Estonija 16.6.2015. godine koja je potvrdila da su portali odgovorni za komentare posjetilaca bez obzira da li su anonimni ili ne.

Dodala je da bi ovakva odluka Velikog vijeća Evropskog suda za ljudska prava mogla imati utjecaja na slične sudske slučajeve u svijetu i u BiH. Takva praksa se primjenjuje i u BiH. Pojedini portali u BiH i regiji već su tuženi zbog klevetničkih komentara posjetilaca portala. Enes Osmančević, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, istakao je značaj samoregulacije kao jedinog ispravnog načina regulisanja interneta.

“Online mediji su odgovorni za sve sadržaje na portalu. Urednici treba da vode računa i o komentarima. Ukoliko se bude izbjegavala samoregulacija onda će država zakonima riješiti taj problem i internet kakvog poznajemo vise neće biti”, kazao je Osmančević. Nermin Krdžalić, direktor portala Tuzlanski.ba, upozorio je na prijedlog zakona u Sloveniji koji predviđa kazne i do 10.000 eura za klevetu i govor mržnje na online medijima.

“Nama komentari posjetilaca nisu neophodni da bi poslovali. Oglašivačima oni nisu bitni nego broj posjeta. Mogli bi ukinuti mogućnost komentarisanja i ne bi bilo posljedica za sam medij. Za sada moderiramo komentare i nastojimo da održavamo zdravu komunikaciju na portalu”, kazao je Krdžalić.

Učesnici debate su istakli i odgovornost policije i pravosuđa koje bi trebalo da reaguje na huškačke komentare. Debatu je organizovalo Udruženje BH novinari u saradnji sa Klubom novinara Tuzla i Filozofskim fakultetom u Tuzli. Debate o istoj temi biće održane u Sarajevu, Mostaru i drugim bh. gradovima.

 tuzladebata1 tuzladebata2  tuzladebata3

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest