Debata „Sloboda izražavanja i kleveta: odgovornost online medija za uvredljive komentare posjetilaca portala“ biće održana 26.6.2015. godine sa početkom u 11 sati u amfiteatru II Filozofskog fakulteta Tuzla.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Delfi AS-Estonija 16.6. 2015. godine je potvrdila da su portali odgovorni za komentare posjetilaca bez obzira da li su anonimni ili ne.

Iako su se Estonci pozvali na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i govora koju ona garantuje, Sud im u ovom slučaju nije bio naklonjen. Ovakva odluka Velikog vijeća Evropskog suda za ljudska prava mogla bi utjecati na sve buduće sudske slučajeve slične naravi. Protiv kažnjavanja medija za govor mržnje anonimno napisan u komentarima na njihove vijesti ustala je i organizacija Media Legal Defence Initiative, koja smatra da je navedena presuda u suprotnosti s praksama i zakonima Evropske unije.

Takva praksa se primjenjuje i u BiH. Pojedini portali u BiH i regiji su tuženi zbog klevetničkih komentara posjetilaca portala. Online mediji će se suočavati sa sve više tužbi zbog klevete u komentarima. Koliko su urednici online medija svjesni ovog problema? Koje su mogućnosti samoregulacije?  Da li je ukidanje komentara adekvatno rješenje? Da li zakonski regulisati online medija? Kako u ovoj situaciji sačuvati slobodu govora na internetu?

Debatu organizuje Udruženje/udruga BH novinari u saradnji sa  Klubom novinara Tuzla i Odsjekom za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Tuzli. 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest