Objavljen priručnik za biznis novinare „Ko je gazda u poduzeću? Kako izvještavati o korporativnom upravljanju“

67957 odrzana promocija prirucnika za novinare tko je gazda u preduzecuKvalitetnije izvještavanje o korporacijama  i  odgovornije upravljanje kompanijama glavni  su razlozi zbog kojih je Udruženje članova odbora privrednih društava u BIH u saradnji sa Međunarodnom Financijskom Korporacijom (IFC)  objavilo prošlog mjeseca  svobuhvatan  priručnik za bh. novinare koji prate ekonomske teme.

„Ko je gazda u preduzeću? Kako izvještavati o korporativnom upravljanju“ naziv je priručnika koji donosi detaljne preporuke o tome kako izvještavati o korporativnom poslovanju, šta sve može biti zanimljiva priča, na koga staviti fokus u preduzeću i kako te informacije na jednostavan način prenijeti publici.

Jedan od osnivača Udruženje članova odbora privrednih društava u BIH Branko Kecman kaže da ovo udruženje želi da poveća brigu javnosti o važnosti društvene odgovornosti privrednih društava, a posebno pojedinačne odgovornosti članova odbora u tim privrednim društvima, uz krilaticu „bolji odbori, bolje kompanije, bolje društvo“.

„Želja Udruženja je da publikovanjem ovog priručnika pomogne novinarima da što bolje shvate kako funkcionišu kompanije i ko upravlja kompanijama kako bi mogli na što kvalitetniji način da obrađuju teme vezane za privredu. Na jednostavan način su predstavljeni glavni akteri poput Upravnog odbora koji se kod nas uglavnom zaobilazi u medijskom izvještavanju. Takođe, tu su i preporuke o pisanju članaka koji će privući pažnju čitalaca“, kaže Kecman.

Udruženje članova odbora privrednih društava u BIH osnovano je sa ciljem jačanja kvaliteta upravljanja u privrednim društvima u BIH, te promovisanja uloge članova odbora u poslovanju. Priručnik je prvi put objavljen na engleskom jeziku 2012. godine zahvaljujući Međunarodnoj Financijskoj Korporaciji, Globalnim forumom za korporativno upravljanje i Međunarodnom centru za novinare.

Priručnik možte preuzeti ovdje: http://www.ifc.org/wps/wcm/connect/6fe89180485d34d2895ffd299ede9589/Media_Guide_Bosnian.pdf?MOD=AJPERES

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest