Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari osuđuje fizički napad na ekipu Hayat TV, koji se desio u subotu uvečer po završetku nogometne utakmice Čelik – Željezničar u Zenici. Nepoznate osobe – maskirane fantomkama, kamenjem su gađale vozilo Hayat TV i tom prlikom nanijele lakše tjelesne povrede članovima ekipe i značajno oštetile službeni autmobil.

Napad na ekipu Hayat TV predstavlja grubo kršenje prava na sobodu izražavanja, siguran i dostojanstven rad novinara, kao i obavljane novinarskih zadataka bez straha od maskiranih huligana, spremnih sportsko ponašanje zamijeniti najnižim navijačkim strastima i nasiljem.  

Upravni odobr BH novinara zahtjeva od nadležnog MUP-a Zeničko – dobojnskog kantona hitnu i krajnje ozbiljnu istragu o ovom napadu, te poduzimanje kaznenih mjera prema napadačima.

Istovremeno, BH novinari upućuju javni protest Nogometnom klubu Čelik iz Zenice i Nogometnom savezu BiH, koji su dužni stvoriti uvjete za siguran i slobodna rad novinarskim ekipama koje prate utakmice i druge sportske događaje u organizaciji nogometnih klubova i Nogometnog saveza. Budući da se napadi na novinare i medijske ekipe ponavljaju, posebno na utakmicama ”povišenog rizika”, zahtjevamo od Nogometnog saveza BiH i klubova poduzimanje dodatnih mjera zaštite medijskih ekipa i novinara – izvještača sa utakmica.

Upravni odbor BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest