Predavanjem Aleksandra Stankovića završen dvodnevni trening za uposlenike javnih servisa

Aleksandar Stanković, ekspert Vijeća Evrope iz Hrvatske, gostovao je drugog dana dvodnevnog treninga za novinare i reportere BHRT-a.

Stanković je iz pozicije novinara, urednika i voditelja emisije „Nedjeljom u 2“ na HRT-u pričao o svojim iskustvima rada te sudionike animirao na raspravu. Govorilo se o idealima koji bi trebali voditi kvalitetnog novinara, specifičnostima TV novinarstva i egocentrizmu TV voditelja kao moguće nuspojave ovakvog posla.

Stanković je ukazao i na razlike između press i TV intervjua te na ključne dileme sa kojima se novinari-voditelji susreću, a koje podrazumijevaju stavljanje javnog interesa na jedan tas vage.

„Provokativni razgovori koje radim sa svojim gostima nastaju bez namjere raspirivanja međunacionalne mržnje, a naročito sa gostima iz zemalja kao što su Bosna i Hercegovina i Srbija. Cilj nije produbljivati konflikte nego publici približiti stvari“, navodi Stanković.

Trening je održan 28. i 29. maja u zgradi CIPS-a u kampusu sarajevskog univerziteta sa ciljem edukacija i re-edukacija novinara i reportera BHRT-a, sa fokusom na profesionalizam i etičke standarde u novinarstvu, te razvijanje svijesti i pružanje primjera dobre prakse u vezi sa sindikalnim organizovanjem unutar javnih servisa, iz zemalja regiona.

Radionica je organizovana u okviru projekta Vijeća Evrope “Promovisanje slobode izražavanja i informisanja i slobode medija u Jugoistočnoj Evropi” koji finansira vlada Kraljevine Norveške.

 

stankovic1  stankovic2
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest