Počeo dvodnevni trening za novinare/uposlenike javnih servisa

Danas je u zgradi CIPS-a u kampusu sarajevskog univerziteta počeo dvodnevni trening za novinare/uposlenike javnih servisa “Profesionalizam i etički standardi u svakodnevnom poslu – Potencijal i mogućnosti uspješnog sindikalnog organizovanja”.

Svrha organizovanja treninga je edukacija i re-edukacija novinara i reportera BHRT-a, sa fokusom na profesionalizam i etičke standarde u novinarstvu, te razvijanje svijesti i pružanje primjera dobre prakse u vezi sa sindikalnim organizovanjem unutar javnih servisa, iz zemalja regiona. U uvodnom izlaganju prisutnima su se obratile šefica kancelarije Vijeća Evrope u BiH, Mary Ann Hennessey i generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari, Borka Rudić. 

“Kada su u pitanju profesionalni etički standardi, borba za slobodne i efektivne medije na Balkanu se odvija na dva fronta”, objašnjava šefica kancelarije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

“Prvi karakteriše borba za obezbjeđivanje okruženja bez pritisaka i manipulacija za rad medijskih profesionalaca. Drugi front se odnosi na borbu za medije, naročito one informativnog karaktera, koji mogu obezbijediti istinite i relevantne informacije i pružiti javnosti adekvatan oslonac za donošenje informiranih odluka u demokratskom društvu. Da bi bili uspješni na prvoj liniji frona, novinari kao profesionalci trebaju pokazati da je ova borba vrijedna truda preuzimanjem vođstva na drugom frontu”, pojašnjava Hennessey.

“Trenutak kada se održava ovaj trening je trenutak kada se javni servis bori za finansijski opstanak a u tome je bitna uloga samih novinara, odnosno medijskih uposlenika i sindikata, jer do sada smo imali više situacija u kojima se uglavnom nije čuo glas uposlenika: novinara, urednika i ostalih zaposlenih u javnim servisima. Ovo je pravi trenutak ne samo za BHRT već i za ostale javne servise koji ovise o RTV taksi”, poručila je generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari Borka Rudić.

Prvog dana radionice učesnici su imali priliku slušati iskustva iz Makedonije od Tamare Čausidis, ekspertice i sindikalne aktivistice iz Makedonije.

“Osnovna mjera kojom politika drži novinare u zavisnom položaju je njihova socioekonomska situacija. Potrebno je na vrijeme prepoznati političku intenciju kako bi se takvo djelovanje spriječilo. Snaga sindikata, ukoliko ono nije tromo i nezainteresovano, nalazi se u članstvu, a ne u njegovom predsjedniku ili upravljačkim strukturama”, savjetuje ekspertica iz Makedonije.

Drugog dana radionice gost predavač biti će Aleksandar Stanković, novinar-ekspert HRT-a iz Hrvatske.

Radionica je organizovana u okviru projekta Vijeća Evrope “Promovisanje slobode izražavanja i informisanja i slobode medija u Jugoistočnoj Evropi” koji finansira vlada Kraljevine Norveške.

 

 ve2  ve3 ve4  ve5
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest