Prenapučeno i siromašno medijsko tržište koje ne može osigurati samoodrživost medijskih operacija, te nizak nivo sigurnosti zaposlenja koji novinare čini podložnim ekonomskim i političkim pritiscima i samocenzuri neki su od glavnih problema navedenih u Regionalnom izvještaju o radnim uslovima novinara u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji koji je objavio Centar za nezavisno novinarstvo iz Bukurešta.

Izvještaj je pokazao da, širom regiona, novinari zarađuju manje od prosječne plate na nivou svoje države, što ukazuje na opadanje socijalnog statusa profesije. Javni medijski servisi, još uvijek nereformirani i podložni državnom utjecaju, nude stabilnije i bolje plaćene poslove. Autori izvještaja smatraju da je potrebno uložiti značajniji napor u kreiranje novinarskih udruga koje bi štitile prava medijskih radnika.

“Situacija na tržišu rada predstavlja jedan od najosjetljivijih i najtežih problema, budući da se medijsko okruženje i poslovni modeli mijenjaju i evoluiraju. Dok pratimo sistemske promjene i način na koji one utječu na osnovne principe medijskih sloboda i novinarske prakse, može nam se desiti da iz fokusa izgubimo – ljude. Ovo bi bila greška. Nema novinarstva bez novinara”, smatra Ioana Avădani, izvršna direktorica Centra za nezavisno novinarsrvo iz Rumunije i projekt koordinator Partnerstva za medijski razvoj jugoistočne Evrope.

Autor izvještaja je bugarski istraživač Radomir Cholakov, koji je radio na osnovu izvještaja medijskih eksperata iz navedenih zemalja. Istraživanje je provedeno u periodu od juna 2014 do marta 2015. godine. Kompletnu publikaciju možete preuzeti ovdje.

Izvještaj je dio Partnerstva za razvoj medija u jugoistočnoj Evropi, projekta čiji je cilj pružiti podršku nezavisnom i odgovornom novinarstvu na zapadnom Balkanu, kroz fokus na pitanja vezana za radna prava novinara, medijske slobode, edukacijske potrebe novinara, te medijsku pismenost. Projekat kofinansira Evropska komisija, kroz Program podrške civilnom društvu (Civil Society Facility), Medijske slobode i odgovornost (Media Freedom and Accountability Programme).

(media.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest