Portal fairpress.eu/ba/ objavio je intervju sa Sinišom Vukelićem, urednikom portala Capital.ba i predsjednikom Kluba novinara Banjaluka koji djeluje u okviru Udruženja BH novinari. Tema intervjua su napadi i prijetnje smrću upućene Vukeliću, prava i sigurnost novinara, sloboda govora i uticaj politike i ekonomskih centara moći na medije. Siniši je dva puta prijećeno smrću.

Prvi put je to učinio vlasnik preduzeća “Grand-trejd” iz Banjaluke Mile Radišić prije tri godine, a krajem 2014. godine prijetio mu je Oleg Prstojević, najstariji sin Dubravka Prstojevića Mrve, bivšeg šefa Grupe za kontrolu velikih poreskih obveznika u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.
Sve češći napadi i pritisci na novinare u BiH kulminirali su krajem 2014. godine upadom policije u redakciju news portala Klix.ba i par dana poslije 
verbalnim napadom na urednike portala Tačno.net iz Mostara. Članovi Kluba novinara Banjaluka i Udruženja/udruge BH novinari  tad su pokrenuli javne proteste novinara koji su se proširili na sve veće bh. gradove.

Tom prilikom upućen je Proglas u kojem se osuđuju napadi na novinare i pozivaju nadležne državne institucije da provedu istrage o napadima na novinare i  osiguraju novinarima prava na slobodan i siguran rad.

Intervju možete pogledati na stranici: http://www.fairpress.eu/ba/blog/2015/05/09/uncut-sinisa-vukelic-urednik-portala-capital-ba-o-prijetnjama-smrcu/

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest